Nesreče na Nurburgringu niso nič nevsakdanjega, pa vendar je za nas entuziaste vedno znova hudo gledati nesreče avtomobilov, še posebej takih. Pa ste se kdaj vprašali koliko to stane?

Na posnetku lahko vidimo, kako je voznika BMW 135i coupe, presenetil eden težjih hitrih ovinkov na slovitem zelenem peklu – Schwedenkreuz. Na samem posnetku lahko vidimo, kako gre avtomobil na vstopu v ovinek mnogo prehitro za varno izpeljan zavoj, obenem pa je razvidno tudi, da je med zavijanjem še vedno zaviral, zato mu je odneslo zadek. Tega je nato voznik poizkusil rešiti vendar je bil zaradi previsoke hitrosti v brezizhodnem položaju in se je tako z vso silo zaletel v odbojno ograjo.

Po prvem trku, avtomobil s 306 konjskimi močmi zaradi velike hitrosti in travnate površine ni bil zmožen ustaviti, zato je presekal še naslednji ovinek Aremberg in se je tam v odbojno ograjo zaletel še drugič, kjer ga je po nadaljnjih desetih metrih končno ustavil šele globok pesek v izletni coni. Na srečo je bilo z voznikom vse vredu pa vendar, vam ob nesreči na tem dirkališču lahko izstavijo račun, ki je lahko celo večji kot sami stroški popravila avtomobila. Plačati je namreč potrebno čisto vse, cene pa so seveda zelo zasoljene. Koliko? pa preverimo.

nurburgring-circuit

V tem primeru bo verjetno največji strošek zamenjava odbojne ograje, ki je hkrati verjetno največji prihodek pristojne službe. Te namreč računajo 10€ na meter za odstranitev, 31€ na meter za nadomestno ograjo in 44€ za zamenjavo vsakega stebrička, ki drži ograjo. Cene na meter se seveda v našem primeru potrojijo saj je na obeh mestih trka, ograja sestavljena iz treh plasti v višino. Torej če privzamemo, da je naš avtomobil v obeh trkih poškodoval le 15 metrov ograje (verjetno jo je več) in 5 stebričkov, tako račun znaša vrtoglavih 2.065€ samo za poškodovano ograjo. Temu lahko prištejemo še okoli 150€ za sam tovornjak, ki bo ograjo zamenjal in 200€ za avtovleko, ki pripelje poškodovan avtomobil le do izhoda iz piste.

Ker vse navedene cene še ne vključujejo 19 odstotnega DDV-ja, smo tako že na skoraj treh tisočakih, na lastnikovo srečo pa zaradi nesreče verjetno ni bilo potrebno zapreti piste, saj v tem primeru tarifa znaša kar 1350€ +DDV na uro zaprtja, če pa je ob prehodu skozi progo v drugem ovinku na asfaltno površino spustil še kaj olja, lahko prišteje še nadaljnih 350€ za čiščenje in gotovo zaprtje proge. Tako lahko stroški nesreče, ki na prvi pogled, ni tako posebej huda, kmalu presežejo 5.000€, kar pa sploh ne vključuje škode narejene na avtomobilu, hkrati pa lahko v primeru starejšega avtomobila, kaj hitro preseže vrednost samega udeleženega avtomobila.

BMWBLOG-135i-Nurburgring-Crash-cost (3)

Skratka, Nurburgring je vsekakor fantastično in edinstveno dirkališče, ki bi ga moral izkusiti vsak bencinski navdušenec, vendar imejte vedno malo rezerve, saj izjemno velik račun, ni nikoli več kot 20m od vas.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code