Na CES 2015 je BMW poleg M4 Concept Iconic Lights in Vision Zero  predstavil tudi svoj najnovejši in najboljši sistem iDrive do sedaj.

Druga generacija iDrive upravljalnika se bo prvič znašla v novi BMW seriji 7 in bo vključevala funkcije, kot sta zaslon na dotik in brezkontaktno prepoznavanje kretenj.

iDrive-CES-2015 (9)

“Infotainment” sistem lahko poleg iDrive upravljalca na sredinski konzoli upravljamo tudi z zaslonom na dotik. Vendar to ni glavna inovacija, vsa pozornost je namreč usmerjena v prepoznavanje kretenj. Voznik ali sovoznik preprosto upravljata z usmerjeno gesto v območju med prestavno ročico, volanom in zaslonom. 3D senzor na strehi zazna, ali uporabnik kaže en ali dva prsta, ali se palec in kazalec premakneta drug proti drugemu ipd. Sistem dekodira različna gibanja – kot je tapkanje, kroženje s prstom ali pomikanje prsta v desno – in opravi želeno funkcijo.

Kroženje s prstom je mogoče uporabiti za spremembo glasnosti radia, če prst dvignemo lahko sprejmemo telefonski klic, gibanje prsta pri potegu v desno pa pomeni zavrnitev klica. Na voljo je tudi upravljanje s tabličnim računalnikom, s katerim imajo kontrolo nad zvočnim sistemom, sedeži in klimatsko napravo tudi potniki na zadnjih sedežih.

iDrive-CES-2015 (3)

Ne glede na to, ali se uporablja iDrive upravljalec ali zaslon na dotik, BMW pravi, da oba sistema delujeta v skladu s svojimi strogimi standardi glede varnosti vnešenih podatkov. Novi iDrive bo najverjetneje prišel v proizvodne avtomobile ob uvedbi nove serije 7 to jesen.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code