BMW je iskal podjetje za sodelovanje ter ga našel v slovenskem Novem mestu. Dolenjsko podjetje TPV je bilo izbrano za ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja za več kot šest milijonov vozil!

BMW je kar dve leti iskal podjetje s katerim bi kvalitetno sodelovali pri izgradnji vozil BMW, Mini in Rolls-Royce, sedaj pa so se le odločili. Za sodelovanje z BMW za ekskluzivnega dobavitelja za strukturni sklop podvozja se je potegovalo veliko podjetij, bavarski BMW pa se je na koncu odločil za slovensko podjetje TPV iz Novega mesta. Podjetje se sicer ukvarja z izdelavo sklopov karoserij in podvozij, delov avtomobilskih sedežev ter tesnil motorja. Za BMW pa bodo izdelovali tehnološko izredno napreden izdelek, ki bo odločilno vplival na vozno dinamiko vozil BMW. Slednji bo vgrajen v platformi, ki jo bo koristilo več kot šest milijonov vozil. Proizvodnja bo stekla v prihodnjih letih. Kljub temu, da vrednost sklenjenega posla z TPV ni znana, je po mnenju poznavalce to največje posamično naročilo za slovensko dobaviteljsko industrijo.

TPV je tako predrazvojni in razvojni dobavitelj ter nosilec celotnega razvoja izdelka, s tem poslom pa postaja tudi eden glavnih in največjih izvoznikov slovenskega znanja. »Prejeti nominacijo vodilnega premijskega proizvajalca vozil za tako pomemben posel pomeni izjemno čast in potrditev dolgoletnega uspešnega dela,« je dejal predsednik poslovodstva TPV Marko Gorjup. »Ponosen sem na sodelavce, da jim je podjetje BMW uspelo dokazati odličnost naših poslovnih, razvojnih in proizvodnih kompetenc ter zasnovati izdelek, ki bo vgrajen v ene najkakovostnejših vozil na svetu,« je še dodal g. Gorjup.

Podjetje TPV sicer zaposluje več kot 1200 delavcev, od tega je v razvoju zaposlenih 120 inženirjev. Pridobljeni posel podjetju TPV utrjuje položaj med pomembnimi razvojnimi in predrazvojnimi  dobavitelji v avtomobilski industriji. Polovico vseh prihodkov podjetje že ustvari s prodajo izdelkov avtomobilskim znamkam BMW, Daimler, Volvo, Jaguar in Volkswagen, preostanek prihodkov pa s prodajo podjetjem Brose, Bentler, Mahle, Faurecia, Magna in drugim proizvajalcem avtomobilov in tovornih vozil.

Glavna trga kamor podjetje izvaža svoje izdelke sta Evropa in Severna Amerika, med pomembnejše pa štejejo še Južno Afriko in Kitajsko. Lansko leto je podjetje ustvarilo za 153 milijonov evrov prihodkov, kar je 4 odstotke več kot leto prej, čisti dobiček pa se jim je povečal za skoraj polovico, na slaba dva milijona evrov.

Nov sklenjen posel bo TPV omogočil prodor na trga ZDA in Kitajska. Prav zaradi velikega posla načrtujejo več kot 200 novih zaposlitev in občutno povečanje proizvodnih zmogljivosti. Posodobljen proizvodni obrat bo izdelan v smeri pametnih tovarn, kar pomeni visoko stopnjo avtomatizacije in robotizacije.

Vir: Finance

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code