Od 15. januarja 2021 bo za tovorna vozila, ki presegajo maso 7.500 kilogramov bilo prehitevanje med 6. in 18. uro prepovedano.

Ne potrebujete biti redni obiskovalce avtocest, da občutite nervozo, ko pred vaše vozilo na prehitevalnem pasu nenadoma zapelje tovornjak. Ne le, da je to izredno nevarno početje, pač pa se s tem tudi slabša pretočnost prometa ter po nepotrebnem ustvarjajo zastoji. Kmalu bomo takih situacij od Šentilja do Kopra videvali eksponentno manj, mogoče celo nič, vse pa je še vedno odvisno od kulture voznikov tovornih vozil ter od njihovega spoštovanja do zakona.

Prometno-informacijski center za države ceste je na Twitterju sporočil, da bo za težka tovorna vozila na avtocesti A1 s 15. januarjem začela veljati splošna prepoved prehitevanja. 12-urna prepoved prehitevanja bo za samo pretočnost prometa, na avtocesti ki je najbolj obremenjena s tovornimi vozili, dobrodošla novost; tako bo tudi zagotovljena veliko večja varnost vseh udeležencev v prometu. 

Prepoved prehitevanja bo veljala čez dan, z izjemo prehitevanja na odsekih, kjer so trije vozni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila.  V nočnem času, oziroma od 18. ure dalje pa se prepoved prekliče.

DARS je dodatno pojasnil, da že zdaj na nekaterih avtocestnih odsekih velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati med jutranjo in popoldansko prometno konico. Ob tem je prehitevanje za tovornjake popolnoma prepovedano v predorih in na razcepih, pa tudi na nekaterih mestnih obvoznicah. Z novim zakonom, pa bo prepoved uveljavljena na vseh 245,3 kilomterih asfaltnih površin. 

Sam nadzor nad upoštevanjem prepovedi bo izvajala Slovenska policija, globa za kršitelje, ki bodo vseeno med 12-urno prepovedjo zapeljali na prehitevalni pas, pa bo znašala 300 evrov.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code