BMW trdo dela na prestižnem kupeju, ki bi obudil ime nekdaj zelo priljubljene serije 8. Predstavljamo vam prve fotografije testne serije 8, za katero imamo visoka pričakovanja.

BMW je na serijo 8 namigoval že nekaj časa, nedavno pa so omenili, da si prizadevajo, da bi v svojo floto vozil dodali prestižnejše modele. Eden od teh bo prav gotovo serija 8, naslednji pa naj bi bil po pričakovanjih i8 Spyder.

Serija 8 bo po fotografijah sodeč zelo nizek avtomobil, hkrati pa bo širok in mišičast; če pogledamo na hitro, nas močno spominja na Aston Martina DB9. In kot DB9 bo tudi serija 8 ponujala štiri sedeže po sistemu razporeditve 2+2.

Marsikdo se bo verjetno spomnil poskusa podjetja, ko so želeli iz CS koncepta iz leta 2007 narediti veliko kupejevsko oblikovano limuzino. Zaradi globalne finančne krize je projekt žal kmalu zamrl.

Pa vendar BMW nikoli ni povsem obupal nad idejo velikega kupeja. Leta 2013 je zato predstavil predhodnika serije 8, ki so ga poimenovali Gran Lusso Coupe concept. Razvit je bil v sodelovanju s Pininfarina in prav s tem modelom sta BMW in italijanska oblikovalska hiša začeli s sodelovanjem, rezultat pa se kaže v prefinjenih elementih, na katere upamo tudi pri prihajajoči seriji 8.

gran-lusso

Platforma je seveda najsodobnejša, kar jih podjetje premore, in sestoji iz ogljikovih vlaken. Imenuje se CLAR, uporabljena pa je bila pri zadnji generaciji serije 7. Zagotavlja nizko maso vozila, kar je zelo pomembno za velike ter prestižne kupeje, hkrati pa je kompatibilna z elektrificiranimi pogonskimi sklopi. Seveda v osmici lahko pričakujemo tudi najsodobnejši informacijsko-zabavni sistem, ki bo uporabljal zadnjo generacijo upravljanja z gestami.

Kar se tiče motornih različic, je zaenkrat govora o motorjih V8, V12, na voljo pa naj bi bile tudi različice M Performance in primerek oddelka M. Avtomobil naj bi tako uporabljal imena “850”, “860”, “M850” in “M8”. Zelo verjetno je, da bo M8 uporabljal visokozmogljiv hibridni pogonski sklop, ki je znan pod imenom Power eDrive priključni hibrid. Sistem združuje turbo vrstni štirivaljnik z elektro motorjem, skupaj pa proizvedeta zavidljivih 670 konjskih moči. Različica z motorjem V12 bo najverjetneje uporabljala identični motor, kot ga v sebi nosi M760i xDrive. Slednji je 600-konjski Twin-Turbo 6,0-litrski V12.

bmw-8-series-spy (11)

Proizvodnja serije 8 naj bi potekala v nemškem kraju Dingolfing, začela pa naj bi se leta 2019. Avtomobil bo tako kot model predstavljen leta 2020. Njegova konkurenca bo Lexus LC, Maserati Gran Turismo in Mercedes-Benz razred S Coupe.

S prihodom serije 8 pa se bo iz prodaje umaknila zdaj aktualna serija 6. A naj vas novica ne razžalosti preveč, govori se namreč, da bo kmalu napočil čas za novo generacijo, ki bo tokrat veliko bolj športno naravnana in bo konkurirala športnikom, kot so Jaguar F-Type, Mercedes-AMG GT in seveda Porsche 911.

Sčasoma bo BMW najverjetneje v ponudbo dodal še serijo 8 v brezstrešni izvedbi Cabrio in štirivratno različico, ki se bo imenovala serija 8 Gran Coupe.

Komaj čakamo, da prestižnega kupeja vidimo v živo!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code