Še mesec dni ni minilo odkar smo bili seznanjeni z uradno potrditvijo nove M3 v karavanski različici, pa smo že deležni svežih vohunskih fotografij, ki nam omogočajo prvi konkreten pogled na prihajajoč karakter M karavana serije 3.

‘Debelejši’ zadnji blatniki, že poznana 10-kraka platišča, prepričljiv difuzor ter klasične ogromne izpušne konice, so že razkriti atributi nove M3 Touring. Tako kot kupe pri najnovejši seriji 4, ter limuzinski M3 ima tudi M3 Touring zloglasno velikansko dvojno ledvičasto masko. Čeprav so novodobne ‘ledvičke’ bile na prvo žogo šok za oboževalce bavarskega velikana, je s časoma izgled (vsaj meni) zlezel pod kožo. Navsezadnje se dizajn novih modelov vrača na sam začetek proizvodnje BMW-jev (back to its roots), ko so bile ledivčke pokončne ter v nekaterih primerih celo večje od današnjih.

Z vidika zmogljivosti lahko pričakujemo popoln prenos pogonskih sklopov iz M4 ter limuzinske M3. Zaradi dodane teže, daljše ter višje karoserije pa bo zmogljivost najverjetneje nekoliko trpela. Osnovni motor najnovejšega kroga kompaktnih avtomobilov M divizije je 473-»konjski« 3-litrski šestvaljnik z dvema turbinama, ki je na voljo s šeststopenjskim ročnim ali osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. ‘Competition’ paket bo moč povečal na 503 »konje« in bo na voljo le z avtomatskim menjalnikom. Pogon na vsa kolesa – xDrive – bo na voljo tudi z osnovnim motorjem, serijsko pa s paketom Competition.

Novi M3 Touring je za vse ljubitelje karavanov verjetno avto leta, saj prinaša svež zrak v segment in hkrati stopa ob bok Audiju RS 4 Avant. Za oboževalce kot tudi za celotno znamko BMW pa je M3 Touring na splošno ogromen projekt. Bavarci še nikoli niso v proizvodnjo poslali uradne M različice karavana serije 3, kljub temu da nas je pred skoraj dvema desetletjema BMW dražil s prototipom, ki je temeljil na legendarni E46. Takrat je BMW dejansko izdelal M3 Touring, vendar model ni bil poslan v produkcijo, edino izvedenko so nenudoma ‘zaklenili’ na sedež BMW M oddelka v Garchingu v bližini Münchna.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code