Dnevi kričečih, atmosferskih BMW vrstnih šestvaljnikov in V8 motorjev so končani. Nadomestili so jih globoko rohneči, s turbinami podprti motorji. To pa ne pomeni, da so Bavarci pozabili kako izdelati zares vrhunske motorje, pač pa prav nasprotno.

Kljub temu, da morda pogrešamo briljantne motorje iz preteklosti, pa BMW nadaljuje s svojimi izjemnimi motorji. Precej odličnih motorjev je povsem novih ali pa bodo na trgu v bližnji prihodnosti. A tokrat si oglejmo najboljših pet motorjev, ki jih BMW v letu 2017 ponuja v svojih vozilih.

5. B48 2,0-litrski TwinPower Turbo štirivaljnik

B48 je vsekakor ena izmed najbolje zastopanih BMW motorjev na trgu, saj je nameščena pod pokrovi vozil MINI pa vse do BMW 740e. Skoraj vsak BMW model ponuja med drugim tudi motor B48, kar je razumljivo, saj velja za enega najboljših štirivaljnikov na svetu. Njegov tek je izredno umirjen, je varčen, na trenutke zelo poskočen in udaren, zagotavlja pa tudi dovolj razpoložljive moči. Njegova edina slabost je, da ne razvije drastične zvočne kulise, a mu odpustimo zaradi dobre prožnosti in presenetljivih pospeškov.

bmw-engines (1)

4. B57 3,0-litrski Quad-Turbo vrstni šestvaljni dizel

Ta motor je v samem vrhu med motorji. Motor je prostornine 3,0 litre, kjer pridno dela šest valjev. Njegova posebnost je ta, da ima kar štiri turbine, ki močno pomagajo, da motor razvije 400 konjskih moči in 760 Nm navora. 760 Nm navora iz šestvaljnega dizelskega motorja je osupljiv rezultat! Še bolj osupljivo pa je dejstvo, da je vsa ta moč zelo prijetna in nadvse uporabna. Motor B57 lahki najdemo naprimer v BMW 750d, veliki prestižni limuzini pa omogoča pospešek do 100 km/h v le 4,6 sekunde. To je neverjetno hitro za velik prestižen dizelski avtomobil, kot je serije 7.

3. Hibridni pogonski sklop BMW i8

Tukaj nekoliko goljufam, saj namesto posamičnega motorja vključujem kar cel hibridni pogonski sklop. A prav ta je zares izjemen in ga nikakor ne morem izpustiti. Tudi bencinski motor znotraj pogonskega sklopa je nekaj zares posebnega. BMW i8 uporablja 1,5-litrski turbo trivaljnik, enak motor kot ga najdemo pri vozilih MINI. Za i8 je bil seveda dodatno nadgrajen in izboljšan in zato ponudi 231 konjskih moči ter 320 Nm navora. K temu motorju se pridružuje še elektro motor, ki oskrbuje sprednji kolesi, skupaj pa oba motorja kot celota proizvedeta 362 konjskih moči in 570 Nm navora. Vsa ta moč in štirikolesni pogon poskrbita za pospešek do 100 km/h v 4,4 sekunde. Seveda pa ima pogonski sklop še eno prednost; vožnjo na povsem električen pogon, ki zniža porabo goriva.

 

2. BMW M550i 4,4-litrski V8

Kljub temu, da ne gre za motor pravega M avtomobila je M550i zelo velik približek le-temu. 4,4-litrski V8 motor N63TU2 razvije 462 konjskih moči in 650 Nm navora. To sicer ni takšna moč kot pri BMW F10 M5, a je M550i zaradi nižje teže celo hitrejši od slednjega. BMW trdi, da potrebuje do stotice le 4,0 sekunde. Kdo sploh še potrebuje pravi M avtomobil?

 

1. B58 3,0-litrski TwinPower Turbo vrstni šestvaljnik

Morda se vam ne bo zdel najbolj privlačen BMW motor, a po mnenju novinarjev iz celega sveta naj bi bil to celostno gledano najboljši BMW motor. Ima BMW motorje z več moči? Seveda, kar nekaj le-teh. Pa motorje, ki so bolj tehnično impresivni? Definitivno. A noben med bavarskimi motorji ne ponuja tako dobre kombinacije moči, prefinjenosti in cene. Prav B58 velja za najbolj uglajen in zvočno zelo privlačen BMW motor. Zvok je od globokega rohnenja pa do kovinsko razbijajočega pri visokih obratih. Motor je tudi izredno prilagodljiv, saj se uporablja v seriji 2, seriji 3, seriji 5 in seriji 7. Dobra lastnost je tudi, da za ta motor ni potrebno zapraviti 100.000 in več evrov, prav tako pa je prijazen pri porabi goriva. Preprosto je izjemen in vrhunski motor, ki deluje perfektno v vseh modelnih različicah. In prav zato je to najboljši motor, ki ga BMW trenutno ponuja na trgu.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code