BMW je s svojo priljubljeno serijo 5 zelo napredoval, sploh če vozilo primerjamo s samim začetkom v letu 1972. Prav v tem letu se je namreč pojavila prva generacija BMW serije 5, ki jo sedaj pozna in obožuje ves svet.

Ko je serija 5 v letu 1972 prvič ugledala luč sveta je vsebovala le za odtenek več tehnoloških dodatkov kot ostala povprečna vozila. Če slednje primerjamo z novo, sedmo generacijo serije 5 lahko opazimo, kako močno je BMW napredoval v teh letih in svoj avtomobil neverjetno izboljšal, dopolnil in ga iz generacije v generacijo naredil bolj privlačnega. Katerih pet tehnoloških elementov je torej najboljših v tako naprednem vozilu kot je serija 5?

1. Aktivna aerodinamika

bmw-g30-5-series-tech-features (2)

Aktivna aerodinamika je terminologija, ki se običajno uporablja v povezavi s superšportnimi in dirkaškimi avtomobili. Pa vendar se je te tehnologije poslužil tudi BMW in tako vozilo naredil bolj učinkovito. Premikajoče lopute so nameščene v tipične BMW ledvičke in zapolnjujejo praznino med vertikalno pozicioniranimi letvicami. Ko so lopute zaprte zmanjšujejo pritok zraka in tako nadzorujejo koliko zraka bo prišlo do motorja.

Če motor potrebuje več zraka za hlajenje se bodo lopute odprle in omogočile dotok svežega do hladilnika. Ko ni potrebe po dodatnem hlajenju pa se lopute zaprejo in onemogočijo dotok nepotrebnega zraka, ki potuje preko pokrova motorja in tako zmanjšuje zračni upor. Aerodinamični koeficient pri novi seriji 5 tako znaša le 0,26 (0,27 pri različici xDrive).

V spodnjem vidu je prikaz aktivne aerodinamike pri seriji 7. Sistem je identičen in zato primerljiv s serijo 5.

2. 3D prostorski prikaz

bmw-g30-5-series-tech-features (3)

Kamere za prikaz iz ptičje perspektive so izjemna tehnologija, a niso nič kaj novega. BMW pa je to tehnologijo peljal še korak dlje s sistemom 3D prostorskega prikaza. Širokokotne kamere na sprednjem in zadnjem odbijaču ter obeh stranskih ogledalih zajamejo celotno okolico vozila. Ko se vse štiri slike združijo ustvarijo 3D projekcijo okolice vozila.

Voznik lahko tako opazuje, če so v bližini kakšne nevarnosti; ovire ali blizu parkirana druga vozila. BMW Connected App še dodatno nadgrajuje sistem, saj lahko preko telefona svoje vozilo opazujete praktično iz kjerkoli na svetu.

3. Pametni ključ z zaslonom

bmw-g30-5-series-tech-features (4)

Prav takšen pametni ključ je bil prvič predstavljen že pri seriji 7, ta tehnologija pa je sedaj na voljo tudi v novi seriji 5. Tako je pametni ključ nadomestil starega, ki je imel preproste funkcije odklepanja in zaklepanja vozila. Zamenjal ga je pametni z zaslonom na dotik, prikazuje lahko informacije o vozilu, mogoče pa ga je tudi upravljati na daljavo.

Na zaslonu je pet funkcij. Poleg informacij o dometu goriva in stanju vozila (odprta/zaprta okna, odklenjeno/zaklenjeno vozilo) ima ključ še dve posebni funkciji. Prva je gretje ali hlajenje vozila na mestu, kjer lahko izberete primerno temperaturo pred pričetkom potovanja. Pravi presežek pa je parkiranje vozila s pomočjo ključa.V spodnjem vidu je prikaz pametnega ključa pri seriji 7. Ključ je identičen in zato primerljiv s serijo 5.

4. Parkiranje vozila s pomočjo pametnega ključa

bmw-g30-5-series-tech-features (1)

Že vsakdo se je znašel v situaciji, ko ste prišli do svojega vozil na parkirišču in se jezili zaradi blizu parkiranega vozila, ki vam otežuje nemoten vstop skozi vrata. Skozi skromno odprta vrata ste tako skušali sesti za volan. S serijo 5 je ta problem rešen. S pametnim ključem lahko vozilo zapeljete in odpeljete iz parkirnega mesta le s pritiskom tipke na zaslonu ključa.

S ključem zaženete motor vozila, s pomikanjem puščice na zaslonu naprej ali nazaj pa avto zapeljete v ali iz parkirnega prostora. Ta s pomočjo parkirnih senzorjev in kamer spremlja pot pred in za seboj. Ko je vozilo iz parkirnega mesta s pritiskom tipke na ključu vozilo tudi ugasnete in zaklenete. Kako sistem deluje v praksi si oglejte v posnetku, ki ga je posnela naša ekipa.

A parkiranje s ključem deluje le v ravni liniji. Če bo vozilo pod večjim kotom kot 11 stopinj glede na parkirno mesto, proces ne bo izveden. Za takšen primer pa je na voljo asistent za samodejno bočno parkiranje ali parkiranje v boks. To pa nas vodi k naslednjemu najboljšemu tehnološkemu elementu.

5. Samodejno parkiranje

bmw-g30-5-series-tech-features (5)

Parkiranje s pametnim ključem pomaga pri parkiranju v in iz ozkih parkirnih mest. Če pa potrebujete pomoč pri parkiranju v boks ali pri bočnem parkiranju pa BMW serije 5 ponuja prav to. Če vozite po parkirišču s hitrostjo do 35 km/h in s prižganim smernikom bo vozilo opazovalo okolico in našlo dovolj velik prostor zase. Če najde prostor, ki je vsaj 70 centimetrov daljše od vozila nas vozilo na to opozori, na zaslonu pa se izpišejo navodila za avtomatsko parkiranje.

Za izvedbo manevra je potrebno pritisniti in držati tipko na sredinski konzoli in takrat vozilo prevzame popoln nadzor nad volanskim obročem in stopalkami za plin ter zavore. Vi le sproščeno sedite ter pustite vozilu, da zavija, dodaja plin, zavira in menja prestave namesto vas. S pomočjo senzorjev tako avtomobil skoraj vedno parkira perfektno.V spodnjem vidu je prikaz samodejnega parkiranja v seriji 7. Sistem je identičen in zato primerljiv s serijo 5.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code