BMW razmišlja o povsem brezemisijskih športnih M vozilih že lep čas. Tokrat pa se zdi, da se bo njihova ideja zares uresničila in na trg v nekaj letih poslala povsem električna športna vozila.

AutoExpressse je na avto salonu v Detroitu pogovarjal z direktorjem podjetja BMW. Frank Van Meel je povedal, da bo BMW sprva začel z uvajanjem športnih hibridov, ki bodo zapolnili vrzel med povsem električnimi in tradicionalno bencinsko gnanimi M vozili. Namesto osredotočanja na ekonomičnost bo poudarek pri hibridnih M vozilih seveda na zmogljivosti in optimizaciji le-te.

bmw-m3-5

“Vsekakor se bo to zgodilo, vprašanje je le, kdaj bo do tega prišlo. Trenutno se v svetu na področju elektrifikacije še vedno pojavlja problem razmerja moč-teža, kar otežuje vpeljavo sistema v športna vozila,” pravi Meel. “Že sedaj v nova BMW M vozila prihaja funkcija start/stop, naslednji korak pa je elektrifikacija. Čisto na koncu bodo vozila postala povsem električna, vendar nas do tega trenutka loči še nekaj časa.”

Meel je povedal, da je v tesnem kontaktu z skupino Project i, ki je zastrta v prihodnost in posledično električne motorje ter drugo napredno tehnologijo, ki bo z leti na voljo v vozilih. Istočasno Meel izključuje možnost izdelave BMW i8 v sodelovanju z oddelkom M. “V tem ne bi bilo nikakršnega smisla. Sta dve povsem različni poglavji. M je brezkompromisen športnik, Project i pa je zazrt v prihodnost in daje poudarek na učinkovitost.”

Očitno se bliža neizogibno. V nekaj letih nas bodo tako skušala razveseljevati električna M vozila. Vas misel na slednje razveseljuje ali ne?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code