Ekstravagantno oblikovanje, mnoge inovacije daleč pred časom in poudarek na varnosti.

Po težkem finančnem obdobju 60. let prejšnjega stoletja je BMW želel vsem pokazati spremenjeno in bolj sproščeno gospodarsko klimo. Odločili so se, daje najboljši način za dosego tega izdelava stilsko zelo radikalnega koncepta: BMW Turbo. Prvi prototip je pripeljal iz tovarne Casa dell’Elica in na olimpijskih igrah v Münchnu celo vodil parado atletov. A BMW Turbo ima v zgodovini Bavarcev še veliko bolj pomembno vlogo.

Prav to je namreč avtomobil, ki je prvi uporabil turbo motor: leto po predstavitvi tega prototipa je namreč luč sveta ugledal BMW 2002 Turbo, ki je razvil “le” 170 konjskih moči, v primerjavi z 200 konjskih moči v BMW Turbo.

Ideja za BMW Turbo je prešinila Paula Bracqa, takratnega vodjo BMW oblikovanja, ki je želel malega 2002 spremeniti v nekaj povsem ekstravagantnega. Ko je prejel odobritev se je takoj domislil še zložljivih sprednjih svetil, spektakularnih dvižnih vrat in delno pokritih zadnjih koles. Podobnost z BMW M1 je precej očitna, je pa BMW Turbo služil tudi kot inspiracija za BMW Z1 in prvo BMW serijo 8.

V 70-ih letih so bili odbijači še vedno kromirani dodatki pripeti na sprednji in zadnji del vozila, BMW Turbo pa je bil prvi, ki je uporabil integriran odbijač v obliko vozila, le-ta pa je bil napolnjen s peno, ki bolje absorbira udarce pri nižjih hitrostih. Iz vidika varnosti je bilo še precej inovativnih novosti; od ojačanih bočnih stebričkov, pa do zavornega sistema, ki ni popolnoma blokiral koles (predhodnik sistema ABS).

A kot najbolj zanimivo lastnost BMW Turbo velja omeniti sistem za nadzor varnostne razdalje glede na hitrost: avtomobil je namreč sam zvočno in svetlobno opozoril na premajhno razdaljo z vozilom pred njim, kar je neke vrste pametni tempomat takratnega časa.

BMW je sicer izdelal dva primerka BMW Turbo; eden je bil dejansko vozen avtomobil, drugi pa je bil le kopija oz. maketa pravega vozila, uporabljali pa so ga za statične predstavitve in zabave.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code