V novem BMW serije 3 je svoj debi doživel tudi BMW-jev osebni asistent. Na demonstraciji v živo smo izvedeli, da zmore več kot smo sprva domnevali.

BMW je v novi seriji 3 predstavil osebnega asistenta, ki obeta veliko . Osebni asistent je v osnovi inteligentna digitalna oseba, ki vam lahko pomaga pri osnovnih opravilih kot so nastavljanje temperature, glasovno iskanje ciljev na navigaciji ali nastavitev gretja sedežev, ter tudi pri zahtevnejših kot so analiza napak na avtomobilu. Obenem delujejo tudi kot zakladnica znanja o avtomobilu, zato ne boste nikoli več potrebovali poseči po navodilih za uporabo.

”Za začetek glasovnega ukaza morate reči ‘Hej BMW’ ali hej ___ (vaše ime, kot ste ga poimenovali) in nato izrečete ukaz ali mu postavite vprašanje.”

Podoben sistem je pred kratkim predstavil tudi že Mercedes Benz, vendar so pri BMW kot prvi  ponudili možnost personalizacije, saj lahko vašega asistenta poimenujete kakor hočete. Za začetek glasovnega ukaza morate reči ‘Hej BMW’ ali hej ___ (vaše ime, kot ste ga poimenovali) in nato izrečete ukaz ali mu postavite vprašanje. Morda se vam zdi, da je vse to v teoriji lahko trditi, pa vendar ponavadi ta glasovna upravljanja avtomobila ne delujejo ravno najbolje. No tukaj se motite. Na fizični predstavitvi, kjer smo se kar usedli v enega izmed razstavljenih BMW G20 serije 3, smo preizkusili kar nekaj teh funkcij in bili presenečeni. Sistem celo loči med tem ali govori voznik ali sovoznik in temu primerno nastavi temperaturo le dotični osebi ali pa mu prižge gretje sedežev na željeno stopnjo. Asistenta lahko tudi vprašate, koliko imate še do servisa, če vam gori opozorilna lučka, kaj le ta pomeni, v kakšnem stanju so vaše zavorne ploščice in tako naprej.

V sam sistem so vgradili tudi nekaj posebnih funkcij, kot so naprimer trditve: Hej BMW, pod stresom sem (Hey BMW I’m stressed)! V tem trenutku se vklopi nekakšen umirjeni način. Začne se predvajati bolj umirjena glasba, zamenja se ambientalna osvetlitev na zeleno barvo in prilagodi se klimatizacija. Skratka avto vas začne sproščati. V modelih kjer bodo na voljo tudi masažni sedeži se bo vklopila še masaža. Drugi tak ukaz je: Hej BMW, utrujen/-a sem (Hey BMW, I’m tired). Takrat začne ventilacija sinusno pihati, ambientalna osvetlitev se spremeni in na radiu se predvaja živahnejša glasba.

Skratka v kratki a jedernati predstavitvi, smo spoznali veliko prednosti novega sistema, ki pa je resnično še v začetni fazi, kjer nameravajo vse nadaljnje posodobitve delati kar brezžično na podoben način kakor Tesla posodablja svoje avtomobile. Narejen je tako, da vas bo vseskozi spoznaval in nato že predvideval vaše želje in potrebe. V prihodnosti, se bo lahko preko digitalne identitete tudi prestavljal iz enega avtomobila na drugega. Tako se boste lahko v kateremkoli BMW-ju počutili kot v svojem, s svojim osebnim digitalnim asistentom. Kaj pravite na to?

Fotograf: Jan Gregorin

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code