Alpina spet napada s svojimi visokozmogljivimi in luksuznimi vozili osnovanimi na vozilih BMW. Iz prenovljene serije 3 in serije 4 so naredili močno konkurenco modeloma M3 in M4, a Alpina poleg zmogljivosti na prvo mesto postavlja predvsem udobje in prestiž. Novinca sta še boljša kot prej!

Na avto salonu v Ženevi bosta Alpinina povsem  nova modela B3 S in B4 S verjetno nekoliko zasenčena zaradi novega modela B5, ki je osnovan na zadnji generaciji BMW serije 5. A kljub temu se je Alpina odločila javnosti predčasno predstaviti izredno zanimiva primerka B3 S in B4 S. Poleg vizualnih sprememb, ki jih je s seboj prinesla posodobitev serije 3 in serije 4 je nova Alpina največje spremembe prejela pod pokrovom motorja, in prav tam je tudi vsa naša pozornost. Obe vozili se lahko namreč pohvalita z izjemno zmogljivostjo kar 440 konjskih moči in 660 Nm navora!

B

Za primerjavo lahko povemo, da običajen BMW M3 / M4 razvije 431 konjskih moči in 550 Nm navora, torej 9 KM in 110 Nm navora manj kot Alpinini izvedenki.

Vso moč razvije 3,0-litrski vrstni šestvaljni BMW motor N55, ki ima spremenjen koncept polnjenja in nadgrajen hladilni sistem. Največja moč je kar 7 odstotkov večja od predhodne Alpine B3, navor pa se je povečal za kar 10 odstotkov, prav tako pa je na voljo skozi širše območje vrtljajev. Pri izjemni zmogljivost pomaga tudi osemstopenjski samodejni menjalnik ZF, ki je bil za te dve vozili še posebej prilagojen.

Vsa vozila razen BMW Alpina B3 S All-Wheel Touring dosežejo najvišjo hitrost višjo od 300 km/h, a tudi štirikolesno gnana različica v karavanski izvedenki se ne sramuje svoje hitrosti, ki je 298 km/h. Najhitrejši različici sta seveda limuzinski B3 S in kupejevski B4 S, ki dosežeta 306 km/h. Vse različice razen B4 S Cabrio so na voljo tudi s štirikolesnim pogonom, ki v primeru B4 S Coupe pomaga doseči izjemne pospeške. Vozilo do 100 km/h potrebuje le 3,9 sekunde, do 200 km/h pa 13,4 sekunde!

B

Cene izjemne alternative modeloma M3 in M4 se pričnejo pri 72.900 evrih za limuzinski B3 S, karavanska različica Touring pa znaša 74.700 evrov. Nekoliko dražji je B4 S Coupe, pri katerem se cena prične pri 75.300 evrih, štirikolesne različice pa vozilo podražijo za 2900 evrov. Alpina B4 S Cabrio je na voljo le s pogonom zadaj, njena cena pa znaša vsaj 81.400 evrov.

Iščete BMW M3 ali M4? Bi raje alternativo?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code