Govorice o Apple avtomobilu so v svetu avtomobilizma ter tehnologije prisotne že nekaj časa, vse bolj pa se zdi, da bodo govorice v prihodnosti le prišle do realizacije.

Apple je za delo na svojem električnem avtomobilu zaposlil Ulricha Kranza, nekdanjega izvršnega direktorja BMW in soustanovitelja avtonomnega električnega vozila Canoo. Apple je Kranza najel v zadnjih tednih, približno mesec dni po tem, ko je odstopil s položaja predsednika uprave podjetja Canoo

Tehnološki gigant je potrdil sodelovanje s Kranzom, vendar se na komentar časnika Insider ni takoj odzval. Apple načrtuje izdelavo samo vozečega električnega avtomobila do leta 2024 in se je po glasnih govoricah o partnerstvu pogovarjal z azijskimi giganti – Hyundaijem, Kio in Nissanom.

Vendar pa do danes, Apple še nikoli ni javno potrdil svojih načrtov za vstop v svet avtomobilizma ter izdelavo električnega vozila.

Ulrich Kranz je za BMW delal 30 let, približno polovico tega časa pa je bil podpredsednik. Medtem ko je delal v podjetju, je delal na razvoju vozil Mini, športnih avtomobilov in prvega SUV podjetja. Vodil je tudi BMW-jev ‘Project I’, ki je zasnoval električna vozila za uporabo v velikih mestih.

Kranz je leta 2017 zapustil BMW, z namenom nadaljnjega dela kot tehnološki direktor v singapurskem podjetju Faraday Future, preden je konec leta 2017 ustanovil startup Canoo. Canoo je najprej dejal, da bo svoja električna vozila začel dajati na voljo po naročninskem modelu, od takrat pa se je osredotočil na prodajo gospodarskih vozil. Decembra je napovedal linijo dostavnih vozil in se zdaj seli v proizvodnjo tovornih vozil.

Kranz je postal izvršni direktor leta 2019, podjetje pa je postalo javno s pogodbo SPAC, ki se je zaključila decembra. Podjetje je pred kratkim patentiralo nekatere značilnosti vozil, izvršni direktor Appla Tim Cook pa je aprila namignil, da tehnološki velikan sodeluje pri projektu električnih vozil.

Tim Cook je prav tako dejal, da številne Appleove ideje “nikoli ne ugledajo luči sveta”.

Reuters je poročal, da Apple načrtuje izdelavo avtomobila do leta 2024, medtem ko so viri za Bloomberg januarja povedali, da vozilo ni “blizu” proizvodnje in bi lahko trajalo od pet do sedem let, da pride na trg.

Apple ne bi bil edini proizvajalec telefonov, ki bi gledal na cvetoči trg električnih vozil. Marca je kitajski proizvajalec telefonov Xiaomi dejal, da namerava v naslednjih 10 letih v novo enoto pametnih električnih vozil vložiti 10 milijard dolarjev, medtem ko so viri za Reuters povedali, da bi lahko prva Huaweijeva električna vozila prispela še letos!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code