Eden od pokazateljev hladne vojne in okupacije vzhodnega dela Nemčije iz strani Sovjetske zveze, je zagotovo EMW - zasežena tovarna prej bavarskih vozil, ki je v drugi polovici 20. stoletja sprva proizvajala Bavarce z rdečim logotipom, kasneje pa prešla na izdeloavo Wartburgov.

Po drugi svetovni vojni je bila Nemčija razdeljena na dva dela; Nemška demokratična republika in Zvezna republika Nemčija. Prvo je zasedla Sovjetska zveza, v kateri je prakticirala svoje komunistične ideologije, druga pa je plasirala zahodnjaške pro-kapitalistične vzorce. Razcepljena Nemčija je obstajala med letoma 1945 in 1990, v času, ko se je Vzhodna Nemčija pod nadzorom Sovjetske zveze soočala s številnimi gospodarskimi težavami. V tem času pa so Sovjeti prevzeli nadzor nad tovarnami in proizvodnimi obrati na ozemlju Vzhodne Nemčije, četudi so bile prej v lasti zahodnonemških podjetij. Na primer, tovarno BMW v vzhodnonemškem mestu Eisenach so prevzeli Sovjeti in jo preimenovali v EMW (Eisenach Moterenwerk).

Skupaj s preimenovano blagovno znamko je bil spremenjen tudi logotip, ki je bavarsko modro zamenjal za značilno rdečo. Avtomobili, kot je BMW 327 iz tridesetih let prejšnjega stoletja, so bili v petdesetih letih stoletja obnovljeni in predstavljeni kot modeli znamke EMW. Na srečo BMW-ja, to ni trajalo predolgo, saj je obrat v Eisenachu namesto Bavarcev sredi petdesetih začel proizvajati sodobnejše Wartburge.

Zdaj, ko sta Nemčiji spet eno, Sovjetska zveza ne obstaja več, hkrati pa je padel tudi Berlinski zid, je EMW le še ena izmed relikvij hladne vojne. Vendar bo vedno čuden, zmeden in težaven del zgodovine BMW-ja, predstavlja kar dolgo sivo obdobje. Danes obstaja še zelo malo avtomobilov EMW, vsi pa so vredni kar zajeten kup denarja in so zelo iskani pri zbiralcih BMW vozil.

Resda se lahko ideja o lastništvu v bistvu ukradenega premoženja, ki so ga zgradili Sovjeti, v času velikih gospodarskih težav za nekatere zdi nekoliko problematična. Kljub temu je ideja o lasti nenavadnega dela avtomobilske zgodovine, ki se je ne zaveda skoraj noben navdušenec, precej zanimiva.

BMW 327-2 (1941) z EMW logotipom

EMW 340 (1952 – 1955)

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code