Reportaža Benjamina Prestona iz New York Times poroča, da je bila na Institute of Personality and Social Research na kalifornijski univerzi narejena raziskava, ki povezuje slabe navade na cesti in ljudi z luksuznimi vozili.

Kratko in jedernato; ljudje z več denarja so bolj nagnjeni k neupoštevanju pravil in neuvidevnosti. Pravila slabše upoštevajo lastniki Toyotinega hibrida, najbolj agresivni na cesti pa so BMW uporabniki.

bmw-pininfarina-gran-lusso-coupe-concpetinterior-view-with-driver

Raziskovalci so opazovali vožnjo v Kaliforniji, na križiščih s prehodi za pešce, ocenjevali pa so tudi križišča enakovrednih cest. Ugotovitve so precej jasne: ljudje v luksuznih avtomobilih, še posebej v BMW in Mercedes vozilih, niso upoštevali cestnih pravil in znakov, je povedal raziskovalec Paul K. Piff. Mr. Piff je povedal, da približno 8 od 10 avtomobilov upošteva pravila. “Veliko več je bilo kršitev v dražjih avtomobilih. V naši raziskavi se noben od avtomobilov nižjega cenovnega razreda ni upal izsiliti pešca. BMW vozniki pa so bili pri tem najslabši.” V območju San Francisco Bay, kjer je statusni simbol Prius, pa so ugotovili, da imajo njihovi vozniki najvišjo naklonjenost k prekrškom.

V čem se skrivajo razlogi za takšno vožnjo, si lahko vsak razlaga po svoje. Omeniti je potrebno, da je to ameriška raziskava, ki se ne nanaša na stanje v Evropi. Moramo pa se vseeno vprašati, ali tudi mi vozimo tako divje?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code