Pri tuning specialistu RaceChip, so že razvili programsko nadgradnjo motorne elektronike, ki moč poveča za kar 100 konjskih moči.

Kako to vemo, ko pa BMW M3 ni še niti blizu predstavitve? Ker so programsko nadgradnjo razvili za model BMW X4 M Competition, ki pa uporablja identičen motor, kot ga bomo lahko našli v naslednji generaciji BMW M3 in M4. Govorimo o 3.0 litrskem S58 šestvaljniku, ki že v osnovnem modelu razvije 480 konjskih moči, v Competition modelu pa ta moč naraste na impresivnih 510 konjskih moči, kar pomeni, da je to najmočnejši serijski šestvaljnik, kar so ga pri BMW kadarkoli izdelali.

Če se vam zdi že to impresivno pa imajo pri podjetju RaceChip za vas presenečenje. Njihov GTS Black modul namreč razkrije pravi potencial tega motorja, niti sami pa si nismo predstavljali do kam lahko moč dejansko ponese. Po vgradnji tega modula, so namreč avtomobil peljali na merjenje moči, končni graf pa je pokazal kar 611 konjskih moči in neverjetnih 725 Nm navora. Govorimo seveda zgolj o nadgradnji motorne elektronike oz t.i. Stage 1 tuninga, kar pomeni, da bi z zamenjavo izpušnega sistema, intercoolerja in zračnega filtra verjetno lahko prišli še višje.

Vse to za naslednjo generacijo BMW M3 in M4 obeta veliko. Preko 600 ‘konjev’ zgolj z majhnim posegom v motorno elektroniko družinske limuzine je resnično vredno razmisleka. Obenem to tudi priča o potencialu novega šestvaljnika, ki je bil morda razvit s tolikšnim potencialom že z mislijo na prihodnost, ko bodo pri BMW slej kot prej morali ukiniti odličnega 4.4 litrskega osemvaljnika.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code