Na avtosalon v Frankfurtu septembra letos bo BMW na ogled postavil svoj najnovejši športni izdelek BMW M5. Prav zaradi hitro bližajočega datuma so testni vozniki na Nürburgringu zelo pridni in pospešeno izpopolnjujejo svojo najnovejšo kreacijo.

Med novosti pri novem BMW M5 vsekakor spadajo tudi nova 19-palčna platišča, ki so bila opažena na enem izmed testnih primerkov (spodnja fotografija).

bmw-f90-m5

Zadnje informacije nakazujejo na to, da bo BMW F90 M5 uporabljal motor S63B44T4. Gre za posodobljeno različico motorja iz trenutnega M5 S63B44T2. Oznaka T4 ponazarja nadgradnjo motorja v primerjavi s trenutno različico T2. Motor bo tako 4,4-litrski V8 z dvema turbinama, razvil pa naj bi okrog 600 konjskih moči, da bo kos močni konkurenci. Prav tako bo že serijsko opremljen s štirikolesnim pogonom xDrive.

Iskreno, BMW nima veliko izbire na področju moči, saj je Alpina že predstavila svoj novi model B5 Biturbo, ki proizvede kar 608 konjskih moči iz istega motorja. Tudi BMW mora zato uporabiti vsaj 600 KM, kar pa ne sme ogroziti vozne dinamike M športnika.

bmw-f90-m5-rendering (3)

Za prenos mogočne konjenice na cesto bo zadolžen 8-stopenjski ZF samodejni menjalnik, ki bo nadomestil DCT, ki ga sicer uporabljajo vozila M. Razlog za takšno odločitev je velik navor, ki se bo prenašal na vsa štiri kolesa, DCT pa mu najverjetneje ne bi bil kos. Navora naj bi mogočni osemvaljnik razvil kar 700 Nm.

Prav to pa nas privede do naslednje zanimive inovacije – štirikolesnega pogona. Če vam je všeč ali ne, BMW preprosto mora uvesti štirikolesni pogon, saj ga v to sili že konkurenca. A v tolažbo naj dodamo, da bo v načinu M Dynamic vseh 100 odstotkov moči prenesenih na zadnji kolesni par.

Po besedah verodostojnega vira bo prihajajoča M5 najmočnejši in najhitrejši BMW M avtomobil do sedaj, kar niti ni tako zelo presenetljivo. Že M550i, ki ni niti pravi M avtomobil je hitrejši od trenutne M5 F10 in prav tako hiter kot M4 Competition Package. M550i sicer premore 456 konjskih moči in 650 Nm navora, prihajajoči M5 pa bo ponujal kar 600 KM in štirikolesni pogon kar bi moral biti izvrsten recept za odličen avtomobil.

Če bo M5 takšen kot se govori in bo izgledal kot na fotografijah bo vsekakor zadetek v polno!

Posnetke vozila iz dirkališča Nürburgring si oglejte spodaj in prisluhnite mogočnemu zvoku osmih valjem.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code