Ste si kdaj želeli preizkusiti tehnologijo vbrizga vode v motor, ki ga BMW ponuja v svojem najmočnejšem serijskem avtomobilu BMW M4 GTS? Kmalu se vam bo želja izpolnila!

BMW je v svojem modelu M4 GTS prvič predstavil sistem vbrizga vode v valje, kar poveča moč, hladi motor in zmanjšuje porabo goriva. Prav ta tehnologija naj bi se do leta 2019 pojavila tudi v drugih BMW modelih.

Preden pa z mislimi odidemo v prihodnost ponovimo kaj je bistvo sistema vbrizga vode. Gre za vbrizgavanje vode pod visokim tlakom, ki se v obliki pare meša z gorivom pred samim izgorevanjem ter na ta način zmanjšuje temperaturo, ropot motorja in porabo goriva, hkrati pa povečuje moč.

BMW M4 GTS - 728 (7)

Kot rezultat se moč motorja pri BMW M4 GTS poveča za pet odstotkov, učinkovitost pa za kar 13 odstotkov. Zaradi sistema se za piko na “i” izboljšajo tudi izpusti plinov, ki se zmanjšajo za štiri odstotke.

Samo idejo za masovno proizvodnjo sistema z vbrizgom vode je podalo podjetje Bosch, ki ta sistem izdeluje in je bavarskemu BMW pomagal razviti tehnologijo. Vodja projekta pri Boschu, Martin Frohnmaier je v intervjuju za Autocar celo povedal, da se masovna proizvodnja sistema z vodnim vbrizgom resnično približuje.

Pred samo masovno proizvodnjo pa je potrebno poskrbeti za nekaj problemov, ki se pojavljajo. Največji problem je zmrzovanje vode v hladnih zimskih mesecih. Ena rešitev je vsekakor uporaba električno gretih komponent.

Prav BMW naj bi bil tako prvi, ki bo tehnologijo vbrizga vode prvi vgrajeval v svoje serijske modele. V priloženem videu si oglejte kako deluje sistem vbrizga vode.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code