BMW Z1 je že sam po sebi izjemno redek primerek na cesti, ta pa je še toliko bolj poseben.

Kdo bi si mislil, da je svoj ‘pisker’ primaknila tudi Alpina in ustvarila izjemno omejeno serijo Alpine Z1, 63 primerek od 66 izdelanih pa se bo prodal na dražbi v Združenih državah Amerike. Originalni Z1 je pravi koktejl zanimivega dizajna in majhnega ‘pakiranja’. Sedi na osnovi BMW E30 serije 3 in ravno tako uporablja enak 2.5 litrski šestvaljni motor, ki razvije 168 konjskih moči. Ta moč se prenaša preko pet stopenjskega ročnega menjalnika na zadnji kolesni par.

Če sta motor in osnova nekako standardna pa je karoserija daleč od tega saj je namreč narejena iz plastike. Snovalci avtomobila so si namreč zamislili, da je prav vsak del zunanjosti lahko sneti in ga nadomestiti z enakim drugačne barve, kar pa ni bilo ravno tako uspešno in sprejeto, kot so si zamislili. Morda so bila bolj posrečena sedaj že legendarna vrata, ki ‘izginejo’ navzdol namesto navzven, inženirji pa so morali avtomobil narediti tako, da je omogočal popolnoma varno vožnjo tudi s spuščenimi vrati, če si je lastnik to zaželel. Skupno so v nekaj letih proizvodnje prodali le 8000 primerkov.

Alpina se tokrat ni preveč fokusirala na aerodinamiko ali stilistične popravke, temveč so svojo pozornost usmerili k motorju. Njihova različica M20 motorja je imela prostornino 2.651 kubičnih centimetrov in razvila kar 200 konjskih moči ter tako omogočala pospešek do stotice v vsega 7,1 sekunde. Končna hitrost se je ustavila pri impresivnih 228 kilometrih na uro, dodelali pa so tudi vzmetenje in avtomobil seveda opremili z značilnimi 17 palčnimi alpina platišči.

Dotični primerek ima zgolj 7.400 prevoženih milj, kar znaša nekaj manj kot 12 tisoč prevoženih kilometrov, ob prodaji pa bo novi lastnik prejel tudi knjigo Alpina Roadstar Edition, ki jo bo podpisal nihče drug kot ustanovitelj Alpine – Burkard Bovenspiepen. Pričakovana cena, za katero se bo avtomobil prodal je med 140 in 180 tisočaki, kar je med 3 in 5 krat več, kolikor stanejo običajne različice. Ali bodo ameriški kupci zanj pripravljeni plačati toliko?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code