Končno smo jo dočakali. Danes namreč poteka svetovna premiera novega BMW X5 M in BMW X6 M.

Novi BMW X5 M in BMW X6 M znova postavljatata merila v segmentu visoko zmogljivih Sports Activity vozil (SAV) in Sports Activity Coupéjev (SAC). Ko sta obe prvi generaciji prišli na trg leta 2009, je bilo to prvič, da je BMW M presedlal tudi na štirikolesni pogon.

Nova generacija BMW X5 M in BMW X6 M, nadaljujte z naslednjim poglavjem v tej uspešni zgodbi, ki voznikom ponovno zagotavlja  najboljše možno doživetje. Dva M-brata zagotavljata znano dinamično zmogljivost, razločen in agresiven dizajn in prvič, izjemno učinkovitost, ki je zavita v paket visoke zmogljivosti.

Prejšnje uspešne lastnosti so se prenesle tudi na nove modele: zmogljivost, športna potniška kabina in tehnologija v kombinaciji z okrepljeno zunanjostjo, ki jasno ločuje M brata od običajnih X5 in X6 modelov. Najbolj opazena sprememba na novih BMW X5 M in BMW X6 M so agresivne linije, M logotipi in dobro premišljena prednja maska. X5 M in X6 M dobi M logo na razširjenih ledvičnih rešetkah, nezmotljiv znak, ki pove, da je pod pokrovom veliko moči.

Oba avtomobila poganja predelan 4,4-litrski M TwinPower Turbo V8, ki zagotavlja večjo moč in navor. Vse to je zaokroženo z globokim zvokom zahvaljujoč štirim izpušnim cevem. Najvišji output novega M turbo motorja je 575 konjskih moči, kar je za tri odstotke več od predhodnjika in je na voljo med 6000 in 6500 vrtljaji. Hkrati pa je največji navor motorja povečan za približno 10 odstotkov na 750 Nm, ki se lahko uživa v izjemno širokem pasu vrtljajev – od 2,200 do 5,000 vrtljajev. Razvoj izredne moč M turbo motorja omogoča novima M BMW X5 in BMW X6, da do stotice pridrvita v 4,2 sekunde. Največja hitrost pa je elektronsko omejena na 250 km/h.

Zdaj 4,4-litrski V8 uporablja inovativno tehnologijo M TwinPower Turbo – sestravljen iz Cross-bank izpušnih kolektorjev, dveh turbo polnilnikov z dvojno spiralo, sistemom neposrednega vbrizgavanja, ter VALVETRONIC – za potiskanje navora in moči še do višjih ravni. Takšna zmagovalna kombinacija zagotavlja, da se močan val navora vzdržuje pri nizkih vrtljajih in omogoča neposredne in hitre odzive, enakomerno dostavo moči in izjemen zvok.

Nekaj razlik je tudi pri porabi goriva. Izjemna učinkovitost novega motorja M TwinPower Turbo se v primerjavi s predhodnjikom kaže v njegovi 20 odstotni nižji porabi goriva in emisij. Svojo moč motorja pošiljata na kolesa preko novo razvitega osem-stopenjskega M menjalnika s sistemom Steptronic z Drivelogic. Voznik lahko uporabi tristopenjsko Drivelogic funkcijo in izbere ali naj da prednost ekonomičnosti porabe goriva (economy), udobju (comfort) ali se prepusti športnemu karakterju (Sport Performance).

Namen celotnega izgleda je prikazati njihov potencial zmogljivosti, ki se skriva pod pokrovom. Nizka lega na cesti, velike zračne odprtine, stranski pragovi in zračniki, značilna M zunanja ogledala in zadnji spojler prizadevajo k ustvarjanju edinstvenega videza. To ekskluzivno paleto funkcij zapečatijo standardna M 21-palčna lahka aluminijasta platišča in Michelin Pilot Super Sport pnevmatike.

Športno vzdušje v kabini novega BMW X5 M in BMW X6 M je poudarjeno z ekskluzivnimi, M večnamenskimi sedeži za voznika in sovoznika na električno upravljanje. Oblečena sta v Merino usnje s kontrastnimi šivi in vtisnjenim M logotipom v naslonjalu. Z usnjem pa pokrita tudi BMW Individual armaturna plošča. Dodaten pridih ekskluzivnosti prinašajo letve na pragovih vrat, ki se ponašajo z napisom modela, aluminijastih notranjih okrasnih letvah in standardnim Alcantara antracitnim stropom.

V avtomobilu je tudi ves “infotainment” sistem in tehnologija, ki bi jih pričakovali v takem vozilu. Avtomatska klima, Harman Kardon sistem ozvočenja in še in še. Navigacijski sistem prihaja kot standard, prav tako ksenonski in prilagodljivi žarometi pri obeh modelih. Izbor materialov in kakovost izdelave je na visokem nivoju, to dokazujejo dobro premišljeni vložki, šivi in manje podrobnosti.

Kar se tiče cene, lahko pričakujete podobno kot pri prejšnji generaciji kar pomeni, da boste za lepotca segli globoko v žep.

Vabljeni k ogledu video prispevka o novem X5 M in X6 M.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code