Stari BMW serije 8 je bil marsikomu eden najlepših in najboljših avtomobilov tistega časa, vsi pa smo bili zagotovo razočarani, ker se vodstvo BMW AG ni odločilo izdelati pravega M8. No sedaj pri novi generaciji se bo to spremenilo.

München. Z razvojem serije 8, so  inženirji pri BMW M oddelku postali aktivni tudi pri nastajanju M modela. Popolnoma zamaskiran, prvi prototip prihajajočega BMW M8 je bil razkrit na predstavitveni vožnji v okviru podpornega programa 24-urne dirke na Nürburgringu. Klasične M značilnosti, kot so velike vstopne odprtine za zrak, predelane zavore in športen izpušni sistem s štirimi zaključki, namigujejo na občutno povečano moč in ogromen dinamični potencial vozila, kar vzbuja tek po voznemu doživetju intenzivnih čustvenih presežkov.

BMW M8

“Pojmovanje in razvoj BMW serije 8 in M modela potekata sočasno,”

pojasnjuje Frank van Meel, predsednik oddelka BMW M. “Prihajajoči BMW M8 bo temeljil na genih serije 8, hkrati pa bo svoj DNK nadgradil z dirkaškim potencialom in dodatnimi porcijami dinamične ostrine, preciznosti in agilnosti. Vse to se bo steklo v vozno doživetje, zaznamovano s tipičnimi značilnostmi BMW M, ki zadovolji najvišje zahteve naših strank.”

Zaenkrat še nimamo nobenih točnih specifikacij, zato tudi ne vemo kakšen motor bo M8 uporabljal. Zgodba se lahko obrne v dve smeri. Lahko bo dobil enak 4.4 litrski twin-turbo V8 motor kot F90 BMW M5 ali pa mogoče večji 6.6 litrski twin-turbo V12, ki se uporablja v večjem BMW M760i. Oba ponujata okoli 600 konjskih moči, zato bo v vsakem primeru avtomobil zelo hiter. Originalna BMW 850CSi in prototipni M8, ki ni nikoli zagledal luč serijske proizvodnje, sta imela V12 motor zato se nam zdi logično, da bo BMWjev zastavonoša imel tudi največji in najboljši motor. Po drugi strani pa je novi S63 V8 motor skoraj enako močan, vendar je obenem tudi dosti lažji, kar bi M8 omogočalo boljše in natančnejše krmiljenje. Trenutek, ko izvemo kateri motor bo M8 nosil, bo zagotovo še zelo zanimiv pa vendar bo M8 zagotovo neverjeten, ne glede na izid.

V teku je tudi razvoj dirkalnika, to je BMW M8 GTE, ki bo na čelu povratka moštva BMW Motorsport na dirki v Le Mansu: “Razvojni program BMW M8 GTE za naš povratek na Le Mans je v polnem razmahu,” pravi Jens Marquardt, direktor oddelka BMW Motorsport. “Razvijanje novega dirkalnega avtomobila je vedno razburljivo, vendar je pričakovanje BMW M8 GTE še toliko večje. Prvo fazo predstavitve načrtujemo v prvi polovici tega leta in želimo si, da bi svoj dirkaški prvenec doživel na 24-urni dirki Daytone, ki bo potekala konec meseca januarja 2018.

Torej ne vemo, kaj bo BMW M8 poganjalo, niti ne vemo kako se bo peljal. Kar vemo je, da bo prava poslastica za oči. Razmerja so pravilna, oblika pa kar izžareva moč in eleganco, saj je veliko oblikovnih detajlov iz koncepta ostalo. Ne potrebujemo pa poudarjati, da se BMW M8 že sedaj zelo veselimo.

BMW M8

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code