Poletje je prešlo v jesen in le še redki sončni žarki nas razveselijo s svojo navzočnostjo. BMW 430i Cabrio v odtenku Sunset Orange je prav gotovo eden izmed posebnih "sončnih žarkov", ki razjasni še tako oblačen jesenski dan, čeprav prvotno ni namenjen turobnim dnevom ...
Zunanjost
9
Notranjost
9
Ergonomija
9
Udobje
8
Zmogljivost
8
Vozne lastnosti
7
Oprema
8
Cena
7

Po zelo depresivnem začetku jeseni so končno spet napočili lepi, topli sončni dnevi, ki kar vabijo, da iz svojih hiš in stanovanj spet pridemo na svež zrak. Prav tako je s tem ponovno napočil trenutek za ljubitelje vetra v laseh. Je sploh kdo med nami, ki le-tega ne mara? Za takšne sončne dogodivščine je kot nalašč bavarska serija 4 z zložljivo streho, v sodelovanju z bencinskim agregatom pa je ponudba že skoraj preveč mamljiva. Le kdo bi na vroč sončen dan želel v službo, po nakupih ali čem podobnem, ko pa ima na izbiro tudi sproščujočo vožnjo s prijetnim pihljanjem vetra ter lovljenjem sončnih žarkov? Sam bi brez obotavljanja izbral žareče oranžno elegantno “puščico” na kolesih. Pa Vi? BMWBLOG - BMW TEST - BMW 430i Cabrio - Sunset Orange (21) Verjemite mi na besedo: ko to lepoto vidite vso čisto, obsijano s soncem ter s spuščeno streho, ko občutite razgreto bež usnje z zanimivimi Individual šivi, se mu le stežka uprete, sploh, ko v svojem žepu začutite ključ. Le nežen pritisk nanj je potreben, da serija 4 elegantno pomežikne s svojimi lepotno popravljenimi LED lučmi in veselo oživi. Paket Luxury Line poskrbi, da je vse skupaj še bolj pompozno in opazno; kot da žareča oranžna barva ni dovolj. Sprednji odbijač ima izrazite kromirane letve, ki čudovito prehajajo na večkraka 19-palčna platišča. Ne vem za vas, a mene takšna vizualna perfekcija povsem prevzame. Čas se ustavi in znajdeš se iz oči v oči s tem osvajalcem src in pogledov. A pravi čari se pokažejo, ko na široko odprete trdo streho in se nad vami izriše sinje modro nebo ter rumeno sonce. Na glavo si nataknem kapo s šiltom, se namažem s sončno kremo (!) in se za cel ljubi dan odpravim na potep. Kaj poleg fenomenalnega izgleda najbolj očara? Oznaka 430i na zadku, seveda!

Žal oznaka 430i pri BMW po novem predstavlja štirivaljni agregat prostornine 2,0 litra, pa vendar pomeni, da ne gre za najbolj osnoven motor, kot je 420i. Kljub le štirim valjem prijeten zvok bencinskega agregata poskrbi za dodatno vznemirjenje. Tudi same moči je za običajne uporabnike več kot dovolj, saj je izhodna moč takšnega agregata 252 konjskih moči in 350 Nm navora. Ni slabo, boste rekli. In prav imate. Kljub dodatni teži, ki jo priskrbi razmeroma težak mehanizem zložljive strehe (1810 kilogramov), deluje kabriolet zelo poskočno in lahkotno. Njegovo težo se na trenutke občuti le pri hitreje in bolj dinamično izpeljanih ostrih zavojih, kjer zadek da vedeti, da je težji in ne povsem kompetenten za noro, brezglavo “divjanje” po zavitih panoramskih cestah. Na panoramske ceste ta avtomobil vsekakor spada, to je njegov drugi dom, a užitek bo večji pri počasnem križarjenju in spremljanju barvite okolice. BMWBLOG - BMW TEST - BMW 430i Cabrio - Sunset Orange (25)

Največja dilema pri kabrioletih pa je seveda prostornost oz. natančneje prostornina prtljažnika. Že zadnji sedeži vozila so bolj za silo in niso namenjani dolgim potovanjem, vsaj ne v primeru, ko imate sopotnike. Za otroke so seveda še vedno dovolj udobni, prostora zadaj pa je načeloma dovolj. Žal pa odpade daljši prevoz odraslih oseb, saj je prostora zadaj res malo, kar bi na daljši relaciji pomenilo precej neudobja. Prav tako odpade pretirano nakupovanje ob odprti strehi, saj se prtljažni prostor občutno zmanjša, prostora pa ostane le še za manjše nakupe. BMW je poskrbel tudi za lažje natovarjanje in raztovarjanje, saj so namestili prav poseben mehanizem, ki dvigne celoten “zadek” v zrak in tako ustvari veliko nakladalno odprtino. Ko je streha na svojem prvotnem mestu, je prostor zadovoljiv, saj lahko v takem primeru koristite relativno prostoren prtljažnik ter zadnja dva sedeža. A bodimo iskreni, marsikdo kabrioletno različico vozila vzame za svoje drugo prevozno sredstvo, čeprav je vozilo primerno za prav vse letne čase, saj je trda streha dobro izolirana, tako zvočno kot toplotno. A vozilo z zložljivo streho ima svoj čar. Nedavno se je mladenka z BMW 430i Gran Coupe peljala celo na morje in v potovanju neizmerno uživala. Različica brez strehe pa je povsem drug avtomobil, ki ohranja vso zabavo, dinamičnost vožnje, luksuz, izjemen občutek ter udobje, vsemu naštetemu pa doda še nepopisno zadovoljstvo in svobodo ob vožnji s spuščeno streho. Kdor ne verjame, mora pač izkusiti na lastni koži.

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 430i Cabrio - Sunset Orange - interior (21)Naš testni “brezstrešnik” pa se je ponašal tudi z zanimivo notranjostjo, ki neizurjenemu očesu ni vidna na prvi pogled. Na samo ekskluzivnost opozarjajo kromirani napisi BMW Individual na samih pragovih vrat, usnjenih sedežih in usnjenem volanskem obroču. Posebnost BMW Individual programa je v tem primeru razširjeno usnjeno oblazinjenje Opal White and Black, na vratih je to posebno usnje še posebej lepo prešito z vzorcem kare, eleganca pa se nadaljuje s prešitim usnjem tudi na sami armaturni plošči. V vzglavnik čudovitega usnjenega sedeža je vgrajen grelec za vrat voznika, ki pride prav ob bolj svežih jutrih ob zaprti ali odprti strehi vozila.

V kabini je mogoče opaziti vso najnovejšo tehnologijo, ki jo BMW ponuja v svoji seriji 4; od velikega zaslona s posodobljenim sistemom iDrive, pa do varnostnih sistemov, ki opozarjajo na vozila v mrtvem kotu, tresejo volanski obroč ob zapustitvi voznega pasu ipd. Za pravo izkušnjo z odprto streho je nameščen izvrsten zvočniški sistem Harman Kardon Surround Sound sistem, ki postreže tako s kvaliteto visokih tonov kot z globino basa.

Komu je torej namenjen takšen avtomobil? Vsekakor ljudem, ki radi uživajo življenje in ki so željni svežine poletnega vetra v laseh, ljudem, ki vedo, kaj hočejo in si radi privoščijo najboljše, tako na področju kvalitete kot v sami dinamiki vožnje. Namenjen je ljudem, ki ne potrebujejo veliko prostora za prtljago ter tistim, ki radi vohajo bencinske hlape ter prisluhnejo visokim obratom bencinskega agregata. Ste vi eden izmed njih?

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 430i Cabrio - Sunset Orange (23)Žal je le-ta vozilu in kvaliteti primerna in sega precej visoko v nebo. Če sem natančen, boste za takšen avtomobil morali odšteti 79.176 evrov, se pa cena brezstrešnega 430i sicer prične pri 55.550 evrih. A kot rečeno, to vsekakor ni avtomobil za vsakogar, saj je kot prvi avtomobil funkcijsko nekoliko omejen. A funkcionalnost tudi ni njegov največji adut, saj je to avtomobil, ki je namenjen vetru v laseh, občutku svobode, uživanju …

Specifikacije

Motor
Valji/ventili
4/4
Delovna prostornina
1.998 ccm
Hod/vrtina bata v mm
94,6/82,0
Nazivna moč v kW
185 kW
Nazivna moč v KM
252 KM
Maks. navor
350 Nm
Kompresijsko razmerje
10,2
Največja hitrost
250 km/h
Pospešek
6,3 od 0-100 km/h
Masa praznega vozila
1.810 kg
Kolesa
Dimenzije spredaj
225/40 R19
Dimenzije zadaj
255/35 R19
Poraba goriva
Mestna
7,9–7,5 l/100 km
Vožnja izven mesta
5,3–5,0 l/100 km
Kombinirana
6,3–5,9 l/100 km
Emisije CO2
146–138 g/km
Posoda za gorivo
60 l
Mere
Dolžina
4638 mm
Širina
2017 mm
Višina
1364 mm
Medosna razdalja
2810 mm
Cena
+ Pokaži več
- Skrij
Fotograf: Jan Gregorin

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code