Poletno sobotno jutro, skozi priprte žaluzije že na vse zgodaj posvetijo prvi sončni žarki in zbudijo mladenko, ki nestrpno pričakuje nove dogodivščine. Počasi vstane iz udobne postelje, si počeše razmršene lase, nanese make-up ter ob jutranji kavici razmišlja, kam jo bo tokrat odpeljala siva cesta.
Zunanjost
9
Notranjost
8
Ergonomija
9
Udobje
9
Zmogljivost
8
Vozne lastnosti
9
Oprema
8
Cena
7

Miselni tok se preusmeri na vozilo, ki ga ugleda skozi okno; tam jo namreč čaka BMW 430i Gran Coupe v izjemnem sinje modrem odtenku. Cilj je jasen: sinje modro morje! Le slabe pol ure traja, da si mladenka v potovalno torbo pripravi vse potrebno, na hitro poje zajtrk in se že v naslednjem trenutku prepusti udobju usnjenih sedežev elegantnega BMW serije 4 Gran Coupe. Štirivaljni 2,0-litrski motor glasno, a uglajeno zaprede in vsekakor ne da vedeti, da v resnici premore kar zajetnih 252 konjskih moči in 350 Nm navora. Mladenka pa vsekakor ve, zakaj si je zaželela oznako 430i na zadku vozila. Zaradi dobrih odnosov v soseski mirno in elegantno spelje iz dovoza svoje hiše ter občuduje mirno in povsem prazno ulico, ki se odpira pred njenim pogledom.

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 4 series 430i Gran Coupe - Snaper Rocks Blue (11)

V navigacijsko napravo najnovejše različice sistema iDrive je že pred odhodom vnesla cilj, otok Krk, kjer jo čaka pripekajoče sonce, razgret pesek in prostrane plaže. Na avtocesti vključi vse pomočnike, ki opozarjajo na nevarnosti, aktivira radarski tempomat, poskrbi za gretje sedeža, saj je bilo jutro sveže, preko odličnih zvočnikov Harman Kardon pa na še dovoljeni jakosti prisluhne svojemu najljubšemu poletnemu izboru pesmi. Kot bi mignil, prečka slovensko-hrvaško mejo in čez nekaj trenutkov že ugleda in prečka Krčki most. Prvi postanek je seveda na obali s pogledom na znamenito skulpturo.

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 4 series 430i Gran Coupe - Snaper Rocks Blue - Manca Mozina (7)

V tistem trenutku se spomni, da na otoku Krk prav zdaj dopustuje tudi njen dobri prijatelj, poklicni fotograf. Le kratek klic je potreben in fotograf je na čudovit sončen dan v družbi mladenke in izredno lepega avtomobila takoj pripravljen na jutranjo kavo ter nadaljnji “fotoshooting”. Dekle je namreč prepričano, da si mora uživanje na plaži prislužiti s prijetnim “delom”, prav tako pa si želi za lasten arhiv priskrbeti nekaj izjemnih fotografij s svojim lepotcem na štirih kolesih. Fotografu potihem prišepne, katere lastnosti vozila so ji najbolj všeč; to so čudovita nova barva Snapper Rocks Blue, M Sport paket opreme in zadnji par vrat, ki ga nudi različica Gran Coupe. Prav tem trem lastnostim dasta zato še poseben poudarek. Nikakor se ne moreta nagledati agresivnih M Sport odbijačev ter 19-palčnih platišč, da o barvi tega žrebca sploh ne govorimo. Pravzaprav ji je bilo kar malo nerodno, ko so se mnogi moški pogledi več časa zadrževali na Bavarcu kot na njenem zagorelem telesu.

Sonce je poskrbelo, da se je ozračje močno segrelo, mladenko pa je fotografiranje popolnoma prevzelo. S fotografom sta se odločila, da se odpravita na krajšo ohladitev, a ne v morje. V 430i Gran Coupe je prižgala klimatsko napravo, pritisnila stikalo Sport, samodejni 8-stopenjski menjalnik prestavila v ročno pretikanje in se zagnala po prazni cesti na zapuščenem delu Krka. Iz neznanega razloga ji je “zavrela” kri in zaželela si je adrenalinsko nabite vožnje.

Pri tem ji je BMW 430i z zajetno konjenico z veseljem ustregel, pametni štirikolesni pogon xDrive ter prilagodljivo M podvozje pa sta skrbela, da je bila celotna izkušnja tudi varna.

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 4 series 430i Gran Coupe - Snaper Rocks Blue - Manca Mozina (10)

Osupli prijatelj se je le prepoten držal za držalo, bil globoko objet v usnjen sedež z ledveno oporo in se čudil njeni adrenalinski vožnji ter dejstvu, da se avtomobil razgretega asfalta drži kot klop. Iz uvodnih zavojev je postajala vožnja vedno bolj dinamična, pnevmatike pa so s cvilečimi opozorili dale vedeti, da se trudijo po svojih najboljših močeh. Najverjetneje so si oddahnile tudi slednje, ko je dekle le izjavilo, da si želi postanka in hladne pijače na obali. Fotograf se je pri tem strinjal, saj je bil po takšni hitrostni preizkušnji vidno prestrašen, prav tako pa ga je zanimalo, kaj se skriva pod pokrovom motorja. Mladenka mu je seveda z veseljem pokazala srce tega bavarskega zapeljivca. Kot že omenjeno, z močjo preseneti skromno “majhen” 2,0-litrski vrstni štirivaljni motor s tehnologijo TwinPower Turbo.

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 4 series 430i Gran Coupe - Snaper Rocks Blue - Manca Mozina (17)

Končno je napočil čas za brezskrbno uživanje ob ljubkem šumenju morskih valov. Prijateljski klepet se je nepričakovano podaljšal in na nebu se je sonce že spustilo krepko proti morju. Padla je odločitev; fotograf si želi spoznavnega kroga za volanom BMW 430i Gran Coupe. A preden mu lepotica ugodi, ga prosi, da ji za spomin priskrbi tudi fotografije notranjosti, saj je bila le-ta skrbno konfigurirana ob samem nakupu. Brez obotavljanja se fotoaparat prižge in potniško kabino prevzame mehak zvok zaklopa zrcalno-refleksnega aparata.

Pozornost vzbuja ročica športnega menjalnika, stikala za vklop varnostnih sistemov, velika in za poletje nadvse pomembna panoramska steklena streha, usnjen M športni volanski obroč in kabina kot celota. Morje kot ozadje je le ,nekaj kar poskrbi za pravljičen izgled.

Ko so fotografije vse skrbno spravljene na fotoaparatu, ga fotograf pospravi na varno in se pripravi na nekaj novega. Zapeljal bo povsem nov, prenovljen model serije 4 Gran Coupe s poskočnim bencinskim agregatom in za povrh bo imel čast voziti po prelepih prostranih cestah otoka Krk. S stikalom na boku sedeža si elektronsko nastavi sedež, ledveno oporo nekoliko sprosti, saj je prepričan, da njegova vožnja ne bo tako dinamična kot njena ter nastavi višino volanskega obroča. Pripravljen je na vožnjo. Ko končno spelje, pred seboj ugleda nekaj zanimivega, nekaj, kar do sedaj še ni videl. Zdi se mu, da pred njim lebdi napis, mladenka pa mu hitro razloži, da gre za izpis informacij na steklu, ki ga pri BMW imenujejo Head-Up projektor.

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 4 series 430i Gran Coupe - Snaper Rocks Blue - interior (8)

Po enournem raziskovanju otoka in impresivnega avtomobila se druženje naposled le konča. Prijatelj se vrača na dopustovanje, mladenko pa čaka še pot proti domu, saj se je naužila svežega zraka, sonca, modrine morja in jasnega neba. Kljub celodnevnemu raziskovanju otoka, utrujajoči adrenalinski vožnji in nenehni aktivnosti je odločena in povsem vesela, da lahko sede za volan in se povsem svobodna odpelje tudi domov, saj je vožnja izredno udobna, potihem pa ji ugajajo tudi pogledi mimoidočih, ki odprtih ust strmijo v fenomenalno kombinacijo mladega dekleta in vrhunskega vozila s še bolj vrhunskim barvnim odtenkom.

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 4 series 430i Gran Coupe - Snaper Rocks Blue (2)

Pred odhodom iz otoka pač ne more brez zadnje, poslovilne fotografije na Krčkem mostu. Modrine morja, neba in vozila se človek pač ne uspe naveličati. Sede nazaj v sedež, aktivira vse potrebne dodatke, nastavi sedež in volanski obroč in v dir požene vseh 252 “konjev”. Modra puščica se bliskovito izstreli čez most, njen cilj pa je varno domače dvorišče. Pot proti domu poteka brez zapletov, mladenka pa je spet ponosna nad izjemno odločitvijo pri nakupu vozila. Premišljeno je namreč izbrala prilagodljive LED žaromete z asistentom za dolgo luč, ki pride še posebej prav, ko sonce leže za gore.

Utrujena, a navdušena nad izjemnim dnevom naposled le prispe na domač dovoz, kjer Bavarcu zaželi lahko noč, ta pa jo z lučjo pospremi do glavnega vhoda in ji nato s smerniki posveti v slovo. Mladenka z nasmeškom na ustih leže v posteljo ter v polsnu razmišlja, kakšne dogodivščine ju z modro puščico čakajo jutri…

BMWBLOG - BMW TEST - BMW 4 series 430i Gran Coupe - Snaper Rocks Blue (15)

Specifikacije

Motor
Valji/ventili
4/4
Delovna prostornina
1.998 ccm
Hod/vrtina bata v mm
94,6/82,0
Nazivna moč v kW
185 kW
Nazivna moč v KM
252 KM
Maks. navor
350 Nm
Kompresijsko razmerje
10,2
Največja hitrost
250 km/h
Pospešek
5,9 od 0-100 km/h
Masa praznega vozila
1.690 kg
Kolesa
Dimenzije spredaj
225/40 R19
Dimenzije zadaj
255/35 R19
Poraba goriva
Mestna
7,8–7,5 l/100 km
Vožnja izven mesta
5,2–5,0 l/100 km
Kombinirana
6,2–5,9 l/100 km
Emisije CO2
144–138 g/km
Posoda za gorivo
60 l
Mere
Dolžina
4638 mm
Širina
2017 mm
Višina
1377 mm
Medosna razdalja
2810 mm
Cena
+ Pokaži več
- Skrij
Fotograf: Jan Gregorin

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code