Kjer so poraženci imamo tudi zmagovalce. Zakaj je BMW 530d 'premagal' BMW M5 in kako to, da je na seznamu tudi motocikel? Odgovore na vsa vprašanja najdete spodaj.

Ljudje nas pogosto sprašujejo, kateri je bil najboljši avtomobil, ki smo ga peljali letu 2018, pa vendar ta ne sovpada vedno z najboljšo oceno na testu. Pri skupni oceni testa se namreč gleda na relativno oceno zmogljivosti, udobja ali opreme znotraj segmenta in ne na sploh, svoje pa doda tudi cena, ki je marsikateri avtomobil stala višje uvrstitve.

Avtomobil je lahko eden izmed najbolj zmogljivih in vozniško kompetentnih, pa bo zaradi (pre)napihnjene cene vseeno dobil nekoliko slabšo skupno oceno. Zato vzemite to oceno kot pokazatelja, kako se bo avtomobil izkazal v vsakodnevni uporabi in za to, za kar je namenjen. To je torej seznam zmagovalcev v letu 2018, ki skriva tudi nekaj presenečenj.



5. MESTO

BMW X4 xDrive25d: OCENA 8,6

Novi BMW X4 je avtomobil, pri katerem nimamo ene večje kritike. Enostavno so pri BMW naredili tolikšen preskok naprej iz prve v drugo generacijo, da je skorajda neverjetno. Verjetno še največja pomanjkljivost se nanaša na testni primerek in sicer, da le ta ni bil opremljen s trilitrskim šestvaljnikom, to je vse. Potem bi bil za kupca kupejevskega SUV-a že skorajda popoln. Da cena takega BMW X4 je visoka pa vendar je to tudi hudičevo veliko avtomobila za ta denar.

4. MESTO

BMW 630d Gran Turismo: OCENA 8,8

Še eden v vrsti izjemnih preskokov med generacijami. BMW serije 6 Gran Turismo je namreč naslednik nesojenega grdega račka v bavarski ponudbi – BMW serije 5 Gran Turismo. Ta sedaj ponuja še več luksuza in udobja v nekoliko prostornejši ter višji izvedbi nove BMW serije 5. Tudi videz je sedaj tak kot bi moral biti. To, da manj kot 3.0 litrskega dizelskega agregata sploh ne morete kupiti, pa je v naši knjigi samo še en velik plus. Višje uvrstitve ga je stala le visoka cena, ki se je ustavila pri preko 120 tisočakih.

3. MESTO

BMW F 750 GS: OCENA 8,9

Edini motocikel med zmagovalci. BMW F 750 GS ponuja odlično mešanico voznih lastnosti, poskočnosti in tehnološke dovršenosti. Za vse dobljeno je tudi cena relativno ugodna, zagotovo pa predstavlja enega najboljših sopotnikov tako na cesti, kot izven nje. Poleg voznih lastnosti nas je najbolj presenetila količina tehnologije s katero je opremljen motocikel, največ hvale pa je požel sredinski 6,5 palčni LCD zaslon, ki omogoča tudi povezljivost z mobilnim telefonom in tako skoraj neomejene možnosti. Bravo BMW Motorrad!

2. MESTO

BMW F90 M5: OCENA 8,9

Še en avtomobil, ki ga je višje uvrstitve stala le cena ali bolje rečeno uvozni davek na motorna vozila Republike Slovenije, saj bi enak BMW M5 v Nemčiji stal kar nekaj 10 tisočakov manj kot pri nas in tako ponujal mnogo več vrednosti za odšteto vsoto denarja. Če ne bi upoštevali cene, bi namreč novi BMW M5 dosegel oceno kar 9,3 s čimer bi z lahkoto zmagal. Nova generacija legendarnega BMW M5 je namreč ena najboljših v zgodovini, avtomobil pa je eden najzmogljivejših na cesti. Ta meša štrene marsikateremu superšportniku, obenem pa lahko poleg nerealnih zmogljivosti v velikem udobju še vedno prevaža štiri odrasle osebe (ali 5 v kolikor nekoga nimate preveč radi) in njihovo prtljago.

1. NAJBOLJŠI AVTOMOBIL leta 2018 je…

BMW 530d xDrive: OCENA 9,0

Pa ga imamo. Še tretja različica nove ‘petice’ na našem seznamu. Že to priča kako dober je novi BMW serije 5, še posebej, ko je opremljen s 3.0 litrskim turbodizelskim agregatom in štirikolesnim pogonom xDrive. Združuje pravo mero udobja in vozniške zabave, zahvaljujoč impresivnemu pogonskemu sklopu pa je tudi dovolj hiter za čisto vsako situacjo in obenem ne porabi skoraj nič več od različice z dvolitrskim turbodizelskim agregatom v nosu. Zakaj je dobil boljšo oceno od BMW M5? Ker za dobesedno pol manj denarja ponuja skoraj idealen avtomobil za vsako priložnost. Je že res, da ni tako hiter in dinamično kompetenten od brata z M črko v imenu pa vendar v realnem življenju tolikšnih zmogljivosti niti ne potrebujete.

Bi se radi odpravili na službeno pot na sever Nemčije? Brez problema, še stalo vas ne bo prav veliko, pot pa bo zelo nenaporna. Bi radi pokazali lokalnemu mulcu v svojem GTI-ju kdo je ‘šef’? Tudi ni problema pa čeprav imate pod pokrovom le dizla. No ja pa tudi izgleda zelo dobro, še posebej v tej modri barvi…

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code