Vedno je lepo gledati nazaj, narediti nekakšen pregled leta, ter ugotoviti kateri testni avtomobili so od nas v preteklem letu prejeli najvišje ocene.

Vedno poudarjamo, da mora biti za najboljšo skupno oceno na testu tudi avtomobil (ali motor) celostno najboljši v prav vseh kategorijah. Ni to nujno najmočnejši bolid v bavarski ponudbi, ki se sicer pelje odlično, a kaj, ko zaradi trdega vzmetenja trpi udobje, absurdna šestmestna vsota denarja, ki jo morate odšteti zanj pa tudi ne pripomore ravno k visoki skupni oceni.

Včasih je težko nekomu razložiti zakaj je letos dizelski BMW 320d xDrive dobil boljšo oceno od bencinskega BMW 330i s preko 250 konjskimi močmi. Ali zakaj je šibkejša različica BMW Z4 sDrive30i prejela skoraj identično oceno kot najmočnejša različica Z4 M40i, ko pa naj bi bila slednja ultimativna iteracija nove ere bavarskega roadsterja. Vseeno bom v naslednjih vrsticah poizkusil, to pa je naših pet najboljših:



5. MESTO

BMW Z4 sDrive30i: OCENA 9,0

Če bi moral opisati BMW Z4 sDrive30i z enim stavkom, bi enostavno rekel, da je bil to dinamično najboljši avtomobil, kar sem jih v letošnjem letu peljal. Manjši 2.0 litrski bencinski agregat ima še vedno dovolj moči za dinamično vožnjo, majhna teža bencinskega štirivaljnika pa ogromno pripomore k odlični vozni dinamiki, saj prednjega konca avtomobila v zavojih skoraj da ni mogoče odlepiti. Poleg tega zna biti nova generacija Z4 tudi zelo dober potovalnik, saj je v načinu Comfort zelo udoben in tih, vozniško okolje pa je zelo prijetno in ergonomsko odlično. Prava dvoživka torej.

3. mesto

BMW R1250 GS: OCENA 9,1

Kot ste morda opazili, si BMW R1250 GS z naslednjim modelom na našem seznamu – Z4 M40i deli enako število točk, zato si tokrat tudi delita tretje mesto. BMW R1250 GS enostavno velja za kralja potovalnih enduro motociklov, ki ga tako kot nekatere avtomobile, do višje ocene loči le (pre)visoka cena, ostalo je odlično. Naš testni voznik (urednik Dejan Ipavec) je bil nad motociklom tako navdušen, da je o njem zapisal: Verjetno najboljši enduro potovalnik na trgu, nizkoturažni kralj (tudi slabih) cest, zanesljiv v vseh pogojih, zabaven celo v mestni vožnji – kaj lahko sploh še izboljšajo?

3. mesto

BMW Z4 M40i: OCENA 9,1

Kot smo že v uvodu omenili, je najmočnejša različica Z4 M40i le za las prehitela šibkejšo. Pa ne zato, ker bi se bolje peljala, temveč zaradi fantastičnega šestvaljnika v nosu. Moči je ogromno, glas je odličen, vse ostalo pa na enako visoki ravni, kot v različici sDrive30i. Čutiti je bilo le malenkost več teže v nosu in zato večjo težnjo po podkrmarjenju a vseeno tukaj zelo dlakocepimo, saj se ta bavarski roadster še vedno pelje odlično. No ja, M Sport diferencial in 340 konjskih moči seveda omogoča tudi drugačne vrste zabavo, ki je pri šibkejši različici nedosegljiva.

2. mesto

BMW 840d xDrive Gran Coupe: OCENA 9,3

Morda je ta stavek sedaj že nekoliko izrabljen, a BMW serije 8 Gran Coupe enostavno JE najlepši BMW zadnjega desetletja. Morda še bolj prepričljiva od zunanjosti je tokrat notranjost, kjer se voznik enostavno počuti posebno, kar naredi celo večji vtis od neverjetnega udobja v seriji 7. Poleg tega je bil testni primerek opremljen tudi s, po našem mnenju, idealnim pogonskim sklopom, ki s 320 konjskimi močmi in ogromno zalogo navora zagotavlja dobro mero zmogljivosti in obenem tudi porabi izjemno malo goriva. Odličen potovalnik, ki sta ga boljše ocene stala le trdo vzmetenje in (pre)visoka cena.

1. mesto

BMW R1250 GS Adventure: OCENA 9,6

In zmagovalec je………Motocikel? Da, tudi mi smo bili presenečeni, ko smo ugotovili, da se je z najvišjo oceno v zgodovini naših testiranj, letos na prvo mesto prvič zavihtel BMW Motorrad zastavonoša BMW R1250 GS Adventure. Ta motocikel je dokaz, da je možno tudi najboljše še vedno izboljšati in tako narediti skoraj popoln motocikel za cestne ali ‘off-road’ avanture preko celotnih kontinentov ali celo okoli sveta.

S svojimi vrhunskimi rešitvami v izjemnem udobju obljublja izpolnitev praktično kateregakoli potovalnega cilja na planetu, z večjim pogonskim agregatom pa sedaj ponuja tudi dovolj moči za vse potrebe. Sprašujemo se, kako je sploh še lahko boljši?

Fotograf: Luka Janežič, Klemen Jeram, Dejan Ipavec

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code