Drage bralke in bralci, leto 2021 je bilo še eno, ki bo nedvomno ostalo v naših spominih. Mogoče ne ravno po avtomobilskih zgodbah, temveč po prevladi pandemije nad življenji vseh nas. Vseeno pa smo spisali nemalo avtomobilistične vsebine. Danes se oziramo nazaj in se spominjamo naših najuspešnejših prispevkov preteklega leta.

Dočakali smo prvi dan novega leta in tako zavedno zapustili prelomno leto 2021. Prelomno iz več razlogov, a danes se bomo osredotočili na tisto, kar je zaznamovalo naše leto, tiste zgodbe, ki so pri vas pustile največji vtis in katere ste prebrali najraje. Spisali smo 196 zgodb in tako kot vsako leto, tudi letos pregledali statistiko in zbrali 10 najbolj branih prispevkov. Leto 2021 je tako kot leto 2020 spet zaznamovala pandemija koronavirusa, ki ni bila nič manj prizanesljiva kot leto prej. V avtomobilskem svetu, natančneje v svetu bavarskega proizvajalca vozil, pa je leto 2021 bilo leto polno presenečenj ter govoric o 50. obletnici divizije M.

Drage bralke in bralci, v nasprotnem vrstnem redu vam predstavljamo 10. vaših najljubših prispevkov leta 2021:



10. mesto

10 zanimivih dejstev, ki jih morate vedeti o BMW!

Bayerische Motoren Werke ali BMW, kakršnega običajno poznamo, je bil ustanovljen kot proizvajalec letalskih motorjev leta 1916. Njihov prvi izdelek je letalski vrstni šestvaljnik z imenom BMW IIIa, po katerem danes znamka tudi slovi v svojih avtomobilih. V prispevku je predstavljenih 10. zanimivih dejstev, ki mogoče vsem oboževalcem še niso znani in so definitivno pomembni za razumevanje zgodbe nemšekega proizvajalca vozil.

Število ogledov: 25.233



9. mesto

Kakšne globe nam obeta nov zakon o pravilih cestnega prometa?

Nov zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) gre z zmanjšanjem kazni za prehitro vožnjo na roko voznikom, ki imajo na momente pretežko nogo.

Vlada je že na koncu prejšnjega leta, 23. decembra 2020, obravnavala predlog Zakona o spremembah in doplonitvah zakona o pravilih cestnega prometa. Glavne spremembe novega zakona pa se nanašajo na zmanjšanje kazni za prekoračitev omejitve hitrosti, povišanje kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, vožnjo v desno smer ob rdeči luči na križišču označenem s posebnim znakom in sprememba ter dopolnitev zakonodaje o električnih skirojih v prometu.

Število ogledov: 27.819



8. mesto

EKSKLUZIVNO: Kriza v Wallis Ljubljana se stopnjuje!

Letošnje leto je bilo za Wallis Motor Ljubljana burno ter postlano s kupico (ne)uspehov. Vojna z Avto Aktivom ter prevzem sledečega podjetja je bil izveden, še vedno pa se čaka pa potrditev Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), katera mora odobriti posel prevzema.

Število ogledov: 33.748



7. mesto

Zgodovina in razvoj najhitrejše bavarske super limuzine – BMW M5

Z uradno predstavitvijo prvega BMW M5 CS, je napočil čas, da smo se zazrli v preteklost in predstavili kako se je sploh začelo poslanstvo najuspešnejše bavarske zastavonoše, ki v imenu nosi najhitrejšo črko na svetu.

BMW M5 je utelešenje nadgrajene različice serije 5 in svoje delo opravlja za ljudi, ki živijo za dinamično vožnjo a obenem prisegajo tudi na prostornost v vozilu. Motorji so edinstveni med vsemi izvedenkami, vodljivost, vzmetenje, zaviranje in nasploh karoserija pa so izboljšani za vrhunsko aerodinamiko, zmanjšano težo in vrhunske zmogljivosti ter vozne lastnosti.

Število ogledov: 33.951



6. mesto 

SVETOVNA PREMIERA: BMW je uradno predstavil najbolj nenavaden koncept zadnjega časa – BMW XM!

BMW se premika po poteh nove filozofije oblikovanja. BMW XM je kontroverzen terenec, ki bo premorel 550 kW skupne moči in 1000 njutonmetrov navora.

Izredno nenavadno oblikovanje naj bi odražalo visokozmogljive lastnosti avtromobila; dinamiko, okretnost ter natančnost. Nov pogonski sistem M Hybrid združuje V8 motor in elektromotor s sistemsko močjo 750 »konjev« in 1000 njutonmetrov navora. Še bolj zanimiv podatek kot njegova surova moč, je to, da bo BMW XM tudi prvi avtomobil M, ki se bo lahko vozil samo na elektriko. Kot priključni hibrid naj bi imel BMW XM Concept okoli 80 km dosega po ciklu WLTP. O sami velikosti baterije še ni bilo govora.

Število ogledov: 38.384



5. mesto

Nerazumljive dizajnerske poteze so odraz začetek “padca” BMW!

Leto 2020 je bilo nepredvidljivo leto polno razočaranj. Prav tako je svoj odtis pustilo na gospodarstvu ter bolj specifično na avtomobilski industriji.

Poslovanje BMW-ja je v zadnjem desetletju bolj kot ne konsistentno, v preteklem letu pa so bili deležni ogromnega upada prodaje vozil. Dandanes je na trgu največje povpraševanje križancev ter SUV vozil, kar se kaže tudi na pretekli statistiki prodaje bavarskega giganta. Če za primer vzamemo prodajo BMW vozil v Evropi v mesecu aprilu, so v obdobju med leti 2016 in 2019 povprečno prodali 65.878 vozil. Aprila 2020 pa so Evropejci v celotnem mesecu kupili le 24.961 vozil BMW. Nič kaj bolje jim ni kazalo v maju.

Število ogledov: 41.032



4. mesto

Od Kopra do Šentilja kmalu prepoved prehitevanja za tovorna vozila!

Od 15. januarja 2021 je za tovorna vozila, ki presegajo maso 7.500 kilogramov prehitevanje med 6. in 18. uro prepovedano.

Ne potrebujete biti redni obiskovalce avtocest, da občutite nervozo, ko pred vaše vozilo na prehitevalnem pasu nenadoma zapelje tovornjak. Ne le, da je to izredno nevarno početje, pač pa se s tem tudi slabša pretočnost prometa ter po nepotrebnem ustvarjajo zastoji. Kmalu bomo takih situacij od Šentilja do Kopra videvali eksponentno manj, mogoče celo nič, vse pa je še vedno odvisno od kulture voznikov tovornih vozil ter od njihovega spoštovanja do zakona.

Število ogledov: 55.471



3. mesto

RAZKRIVAMO: BMW Slovenija v preteklem letu doživel največji padec v premium segmentu vozil!

Leto 2020 je bilo za večino proizvajalcev vozil težko leto. Kljub padcu prodaje pa BMW Slovenija trdi, da so zaključili leto s 30 % tržnim deležom v premium segmentu vozil.

Leto 2020 se je pojavil drastičen padec v poslovanju. Začeli so z rekordno nizkim tržnim deležom, ki je že pred začetkom pandemije, v prvi tretjini leta znašal 1,85%. Doživeli so najvišji padec v premium segmentu vozil, leto so zaključili z -31,81 odstotno razliko v primerjavi z letom prej. Kljub največji prodajno-servisni mreži v premium segmentu vozil v Sloveniji, je bil padec višji tudi kot padec trga vseh vozil (-26,64 %).

Število ogledov: 59.347



2. mesto

Policija končno dobila ključe do 530 »konjskih« bavarskih zveri!

Slovenska specializirana enota avtocestne policija je za lov nad objestnimi vozniki v svojo floto vozil, poleg dveh motornih koles BMW R 1250RT, dodala tudi dva BMW-ja M550i xDrive!

Avtocestna policija se je v Sloveniji ustanovila 31. marca leta 2021. Razdeljena bo na pet enot: Specializirana enota avtocestne policije (SEAP) Maribor, SEAP Celje, SEAP Novo Mesto, SEAP Koper ter SEAP Ljubljana. Ljubljanska enota je edina, ki je svoje naloge začela izvajati že v letošnjem letu in je v četrtletju zabeležila že kar 8190 kršitev. Ostale enote pa s svojim delom začnejo 1. maja letos.

Število ogledov: 91.187



1. mesto

RAZKRIVAMO: Prvi razbiti BMW M4 v Sloveniji je ravno testno vozilo iz družbe Avto Aktiv!

BMW M4 Competition, eden najbolj vročih avtomobilov v letošnjem letu je je bil sicer v lasti družbe Avto Aktiv Intermercatus in je (bil) namenjen testnim vožnjam, ki so takrat potekale v Novi Gorici. Eden glavnih imen novogoriškega Avto Aktiva – E. Ličen – pa si je brez dovoljenja rumenega Bavarca sposodil čez vikend, ter ga zaupal v roke tudi svojemu očetu, ki ga je na lepo nedeljsko popoldne s svojimi ‘spretnostmi’ obsodil na uničenje. Glede na to, da je bil trk tako močan, da so se v vozilu sprožile zračne blazine, je bila škoda na vozilu usodna.

Število ogledov: 156.788



Veseli nas, da ste ob branju novic uživali, hkrati pa se vam zahvaljujemo za vašo zvestobo ter upamo, da bo leto 2022 polno uspehov ter lastnega zadovoljstva.

VSE DOBRO IN USPEŠNO V LETU 2022 VAM ŽELI EKIPA BMWBLOG!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code