V ponedeljek so delnice nemških proizvajalcev avtomobilov padle po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump naznanil nove dajatve za uvoz evropskih avtomobilov.

Trump je grožnjo v soboto naznanil kar v tweetu, ki prihaja kot del predsednikovega načrta za dvig prodaje domačih avtomobilov in dvig ameriškega trga. Glede na statistiko nemške vlade, so nemški proizvajalci avtomobilov le v Združenih državah Amerike lani ustvarili za 49 milijard evrov dobička, ki prihaja večinoma od znamk VW, Audi, BMW, Mercedes in Porsche. 

BMWBLOG-trump-tax

Če se evropski proizvajalci avtomobilov temu uprejo, se zna zgoditi, da bo predsednik Trump proizvajalce avtomobilov opomnil na to, da je trenutna tarifa za uvoz evropskih avtomobilov le 2,5 odstotna, medtem ko evropske dajatve za uvoz ameriških avtomobilov znašajo 10 odstotkov. To je po mnenju mnogih in še posebej po mnenju Donalda Trumpa, anomalija na trgu, ki bi jo bilo potrebno odpraviti že dolgo tega.

Trenutno lahko predpostavljamo, da to predstavlja zgolj prazne obljube ali morda celo grožnje, pa vendar so bili ravno BMW, Daimler in Vokswagen tukaj najbolj izpostavljeni, zato so njihove delnice zabeležile največji padec, ki pa še vedno ni bil pretirano velik. Tudi profesor Ferdinand Dudenhoeffer meni, da je Trump blefiral, obenem pa je tudi mnenja, da sankcije ne bi predstavljale resnejše grožnje podjetjem, tudi če bi se zgodile. Dodaja še, da bi le te prizadele tudi ameriško populacijo, saj je bilo izmed 17.25 milijona prodanih vozil v Združenih državah Amerike v lanskem letu, kar 35 odstotkov le teh uvoženih.
Kaj lahko pričakujemo? Kdo ve…

bmw-group-prodaja

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code