"Prva dama" BMW nas je zapustila v 89 letu starosti. Verjetno se sprašujete o kateri prvi dami govorimo, kajne? Bila je žena Herberta Quandta, ki je v šestdesetih letih prejšnega stoletja bavarsko podjetje rešil pred bankrotom.

Johanna Quandt, Herbertova vdova, ki je od njega podedovala večinski delež v BMW, je v ponedeljek 3.8.2015  umrla v 89. letu starosti  na svojem domu v Bad Homburgu, v bližini Frankfurta. Johannino osebno premoženje je ocenjeno na 11,5 miljarde dolarjev, kar jo je uvrščalo na osmo mesto najbogatejših v Nemčiji in 98. mesto na svetovni lestvici Bloomberg miljarderjev.

johanna-quandt-tot

Njen mož Herbert je prevzel odgovornost očetovih podjetjij po letu 1945, katere je kasneje tudi uspešno obnovil. Razvil je izjemno poslovno filozofijo, po smrti očeta pa je leta 1954 skupaj s polbratom prevzel lastniške deleže prek 200 podjetij, med drugim tudi 10 odstotni delež Daimler-Benza in 30 odstotni delež BMW. BMW 1500 je bil model, ki je bil že izdelan pod taktirko Herberta Quandta in je prispeval k ponovnemu vzponu uspeha bavarskega podjetja.

BMW 3200 CS
Unikaten kabriolet: BMW 3200 CS, podarjen Herbertu Quandt za njegov prispevek k ohranitvi BMW znamke

Nedavno preminula Johanna pa ni bila ne njegova prva žena… ne druga, ampak šele tretja, s katero se je poročil leta 1960. Zdi se kot scena iz filma: Johanna je bila njegova tajnica, kasneje je “čudežno” napredovala v osebno asistentko, kasneje pa sta se poročila in skupaj živela do njegove smrti leta 1982. Johannina otroka  Stefan Quandt, ki ima v lasti 17.4 % delež in Susanne Klatten 12.5 %, sta skupaj z mamo lastila kar 47 odstotkov podjetja. Oba sta se k odboru pridružila meseca maja leta 1997. Njuno premoženje je težko ocenjeno, nedvomno pa družina Quandt še zmeraj spada med najbogatejše v Evropi.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code