Bavarsko podjetje si običajno vzame sedem let časa preden na trgu predstavi novo generacijo določene serije vozila. No, s testiranji nove generacije X5 so začeli zelo zgodaj, saj so od začetka proizvodnje minila le tri leta ...

Čeprav je testni prototip skrbno zakamufliran se lahko izpod kamuflaže razbere bolj dinamičen izgled, pri čemer prevladuje nekoliko spremenjen pokrov motorja in aerodinamično izboljšane ledvičke na nosu vozila. Prav tako testna različica X5 s seboj prinaša večje mere v primerjavi s trenutno prodajano tretjo generacijo vozila. Posledično večja velikost pomeni tudi več prostornosti v potniški kabini.

Tretja generacija modela X5 je bila predstavljena kot prodajni model z letnico 2014, njeno podvozje pa je vseeno osnovano na starem podvozju druge generacije vozila, ki je naprodaj od leta 2007. Četrta generacija, ki prihaja v letu 2017 z letnico 2018 si tako s predhodnikom ne bo delila čisto nič.

bmw-x5-2018-spy (30)

Novi X5 bo sedel na BMW modularnem podvozju, ki je bilo skupaj z novo serijo 7 predstavljeno v letošnjem letu, uporablja pa ga tudi nova serija 5. Pri BMW jo imenujejo CLAR, združuje pa gradnjo iz izredno lahkih materialov (aluminij, magnezij, pri nekaterih modelih celo ogljikova vlakna) ter daje poudarek na trdnost ter moč.

CLAR platforma za vozila SUV se bo tako prvič pojavila z novim BMW X3, ki bo prav tako luč sveta ugledal prihodnje leto. Ta ista platforma pa bo na sebi nosila tudi največjega člana družine X – BMW X7, ki se bo družini pridružil leta 2018.

Eden od razlogov za hiter prihod preoblikovanega X5 je racionalizacija proizvodnega procesa. Prav tako se X5 sooča z zahtevno novejšo konkurenco kot sta Audi Q7 in Volvo XC90.

bmw-x5-2018-spy (27)

V X5 bodo uporabljene nove motorne enote, ki smo jih spoznali v novi seriji 5. Torej bodo na voljo 4-, 6- in 8-valjni motorji, vsekakor pa bo pozneje na trg prišel tudi priključni hibrid, različica oddelka M Performance in pravi športnik z oznako X5 M na zadku.

Poleg novih X3, X5 ter X7 bodo sčasoma na voljo tudi preoblikovani modeli X4 in X6, ki bodo osnovani na platformi CLAR. Seveda pa bo kmalu med nami tudi novi X2, ki bo za razliko od drugih modelov X uporabljal platformo UKL, ki uporablja pogon na sprednji kolesni par.

V bližnji prihodnosti nas torej čaka ogromno novosti. Se jih veselite?

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code