V12 BMW M760Li vs. I6 BMW M3: uganete zmagovalca?

0
Primerjava slednjih dveh je vsekakor nekoliko smešna, saj primerjamo veliko prestižno limuzino z malim športnikom. Je takšna primerjava sploh pravična? Ima velika in težka admiralska ladja sploh možnosti?

No, če veste za kaj gre pri BMW M760Li in kaj se pod tem imenom skriva vam je lahko jasno, da je ta bolj izredno zahteven, celo za malo legendo kot je BMW M3. Že res da je razlike v teži kar 545 kilogramov, pa vendar je serija 7 glede na prestiž, ki ga nudi relativno lahek avtomobil predvsem na račun nove platforme in uporabe lahkih materialov. S tem se M760Li po besedah znamke BMW tudi ne tretira kot pravi M avtomobil. Pa je temu res tako?

BMW M760Li xDrive

BMW M760Li je prava pošast na štirih kolesih. Pod dolgim pokrovom motorja je nameščen ogromen 6,6-litrski V12 agregat, ki razvije zavidljivih 610 konjskih moči in pa 800 Nm navora! Moči je torej kljub teži več kot dovolj. Za optimalen prenos vse te moči na asfaltno površino pa vozilu priskoči na pomoč pametni štirikolesni pogon xDrive, ki vozilo sunkovito izstreli iz mesta. Pravzaprav je BMW M760Li BMW avtomobil, ki v najkrajšem času doseže 100 km/h. To mu uspe v le 3,7 sekunde, naslov “najhitrejšega” pa bo nosil le do uradnega začetka prodaje novega BMW M5, ki bo še za odtenek hitrejši (3,4 sekunde).

Za razliko od “velikana” je BMW M3 opremljen z občutno manjšim motorjem; 3,0-litrski vrstni šestvaljni motor uspe s pomočjo nadgradnje moči Competition Package razviti 450 konjskih moči in 550 Nm navora. Moč, ki se preko zadnjega para koles prenaša na cesto poskrbi za pospešek do stotice v 4,0 sekunde.

Teoretično je torej sedmica v veliki premoči. Kako pa se teorija obnese na terenu? Carwow ima v spodnjem videu odgovor na zgornje vprašanje.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code