Dve nemški kombilimuzini, BMW M140i ter Audi RS3 se pomerita na stezi. Bo Audi v prenovljeni generaciji z zmogljivejšim motorjem, nižjo maso, natančnejšo vozno dinamiko uspel dohiteti tekmeca po užitku? Autocar je oba temeljito preizkusil.

Kljub temu, da sta se omenjena modela že kar nekajkrat pomerila med seboj, oba že nekaj časa veljata za ena najboljših športnih kombilimuzin, ki prihajajo iz Nemčije. Pričakovano se močno razlikujeta po karakterju in izgledu, sta pa oba izjemno hitra in zabavna med vožnjo, čeprav je po mnenju novinarjev M140i vseeno nekoliko bolj zabaven. Audi je svoj model RS3 nadgradil še z dodatnimi parimi “konji”, vgradil precej bolj napreden štirikolesni pogon, uspeli pa so znižati tudi maso vozila. Bo to dovolj, da se po vozni dinamiki približa BMW M140i?

BMW M140i sicer uporablja 3,0-litrski vrstni šestvaljni motor, ki razvije 340 ”konjev”, stotico pa doseže v 4,6 sekunde. Pogonski sklop združuje tudi osemstopenjski ZF samodejni menjalnik, ki moč tradicionalno prenaša na zadnji kolesni par.

BMWBLOG-audi-rs3-m140i-autocar (3)

Audi RS3 ima pod motornim pokrovom vgrajen 2,5-litrski prisilno polnjen vrstni petvaljni motor, razvije 400 ”konjev”, moč na cesto pa prenaša sedemstopenjski dvosklopčni samodejni menjalnik, ki poganja vsa štiri kolesa. Audi RS3 lahko tako stotico kilometrov na uro doseže v 4,1 sekunde. Audi RS3 se lahko v prenovljeni generaciji pohvali z zmogljivejšim motorjem, ki uporablja blok motorja iz aluminija, vodljivost pa naj bi bila bolj natančna z manj podkrmarjenja. Štirikolesni pogon omogoča, da Haldex sklopka na zadnja kolesa pošlje celo sto odstotkov navora.

BMWBLOG-audi-rs3-m140i-autocar (5)

RS3 je tako hitrejši, bolj ”zanesljiv” v mokrem, menjalnik hitreje prestavlja, a M140i naj bi bil vseeno bolj zabaven za vožnjo. Več si poglejte v spodnjem videoposnetku.

Vir: BMWBLOG.com

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code