VIDEO: Frank Stephenson razbije novo serijo 2!

0
Povsem novi BMW serije 2 je pred kratkim debitiral na Festival of Speed Goodwood. Eden od udeležencev je bil avtomobilski oblikovalec in nekdanji oblikovalec bavarske znamke Frank Stephenson. Zato je seveda čustveno navezan na BMW. Vendar to, kar je osebno videl v Goodwoodu, ni bilo ravno spodbudno.

V devetdesetih in zgodnjih dva tisočih je Stephenson kreiral nekaj zelo pomembnih avtomobilov za BMW, vključno z oživitvijo MINI-ja in prvotnega BMW-ja X5.

Stephenson je v Goodwoodu opazil, da je serija 2 večino dogodka samevala, relativno malo gledalcev pa se zanima za novo zasnovo. Po množično kritizirani seriji 4 (pa tudi M3 in M4) Stephenson razčleni zasnovo nove serije 2, da bi ugotovil, ali se je izboljšala v primerjavi z močnejšimi ter večjimi sorojenci ali se BMW koplje le še globlje v luknjo.

Če vam je dizajn nove serije 2 sedaj všeč, mogoče bolje, da si videa ne pogledate, saj vam zna sloviti oblikovalec kaj kmalu z dejstvi spremeniti sliko. Medtem ko na eni strani hvali BMW, ker je popravil ledvično rešetko – jo vrnil na masko običajne velikosti, namesto t.i. bobrovih zob serije 4, mu pri tem res ni všeč nič drugega. Sploh!

Po pravici povedano je večina njegovih kritik poštena. Seveda je njegovo mnenje spoštovano, saj je vendarle avtomobilski oblikovalec in pri tem je še kako dober. Jasno ve, o čem govori. Vsekakor pa se je težko prepirati z dejstvi, tudi kot nekomu, ki mu je avto všeč. Nova serija 2 mi osebno ni pri srcu – mogoče je prednji del avtomobila še do neke mere “prebavljiv”, vendar mi celotno sliko pokvari zadnji del, na čelu z zadnjimi žarometi.

Stephenson v bistvu meni, da avto nima pravega oblikovalskega jezika. Pravzaprav se mu zdi, da je v celoti nekoliko ‘zmešan’ – preveč različnih oblikovalskih prijemov na enem izdelku. Čeprav se zdi, da Stephenson le sedi pred kamero in benti čez zgrešeno vizijo in se posmehuje avtu. Stephenson dejansko izpostavi vrsto zelo specifičnih vprašanj, ki jih ima; linije, ki ne bi smele obstajati, linije, ki bi morale biti prisotne, a niso, oblike, ki sploh ne delujejo med seboj, proporcionalne težave in še veliko več – serija 2 je ena velika zmešnjava.

Oglejte si spodnji video, da si ogledate graje ter pohvale iz vidika profesionalnega oblikovalca, ki utemeljeno razloži svoje občutke ter prikaže kaj vse je narobe z oblikovalsko filozofijo bavarskega velikana.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code