Po nedavni predstavitvi novega M4 GTS je bil slednji že ujet v objektiv kamere na dirkališču britanskega otočja - Anglesey Circuit.

7. oktobra ponoči je bil, ob obeleženju 30. obletnice BMW M3, za javnost prvič uradno predstavljen novi M4 GTS, ki združuje vso najnaprednejšo tehnologijo, kar jo podjetje premore v unikatnem izdelku. 3,0-litrski šestvaljni twin scroll turbo motor zdaj premore še več kot standardnih 431 konjskih moči in 560 Nm navora – mogotec se sedaj bohoti z zavidljivimi 500 KM in mogočnimi 600 Nm navora. Za hitro in natančno pretikanje prestav še vedno skrbi sedemstopenjski dvosklopčni DCT menjalnik s funkcijo za hitro speljevanje z mesta. Vse našteto mu pomaga do 100 km/h pospešiti v samo 3,8 sekunde in doseči najvišjo hitrost 305 km/h.

BMW M4 GTS - 728 (4)

K impresivni zmogljivosti pa bistveno pripomorejo tudi zmanjšanje teže na 1510 kilogramov po zaslugi plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP) pri sprednjem in zadnjem spojlerju, difuzorju in nekaterih drugih delih, v alkantaro oblečenimi sedeži iz ogljikovih vlaken, odstranjenima zadnjima sedežema, nameščenimi karbon-keramičnimi zavornimi čeljustmi, zmanjšanim premerom izpušnih cevi, kar omogoči 20 % prihranek na masi, in pokrovom motorja, narejenim iz ogljikovih vlaken, ki tehta zgolj 2,5 kilograma. Prišlek ima tudi izboljšano vzmetenje in krmilni mehanizem ter aktivni M diferencial, ki omogoča še boljši oprijem in lego na cesti.

BMW M4 GTS - 728 (28)

[sam id=”15″ codes=”true”]

Da nas novinec tudi vizualno očara in pritegne pozornost, poskrbijo nova 19″ ali 20″ platišča v oranžno-srebrni barvi, velik zadnji spojler in celoten izdelek v temno sivi barvi z oranžnimi poudarki. Prvič uporabljena novost so tudi zadnja svetila s tehnologijo OLED (organic light-emitting diodes), s katero se bodo oblikovalcem odprle neskončne možnosti za nove oblikovne linije.

Podatek, ki pa je med navdušenci avtomobilizma dvignil največ prahu, je vsekakor impresivna novost na področju motorne tehnologije; avtomobil namreč v valje vbrizgava vodo, s čimer je M4 GTS prvi serijski avtomobil, ki hladi, povečuje moč motorja in zmanjšuje porabo goriva na tak način. Sistem namreč absorbira in nato utekočini vodo iz ozračja, ki jo skupaj z gorivom pod visokim pritiskom brizga v motor.

S časom 7 minut in 28 sekund se je že več kot odlično izkazal na nemškem dirkališču Nürburgring, tokrat pa se je znašel na britanskem polotoku, natančneje na dirkališču Anglesey Circuit. Kako se je odrezal, si poglejte v video prispevku.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code