Nepredstavljiva prihodnost je tukaj; človek je ustvaril pametno vozilo. Ali bo to pomenilo, da nas bodo zasvojili, kot so nas pametni telefoni?

BMW i3 se že parkira sam. Že nekaj časa nazaj smo izvedeli, da lahko pričakujemo bavarca, ki ne potrebuje človeške pomoči: sedaj se je to tudi uresničilo. Na Consumer Eletronics Show (CES 2015) v Las Vegasu so predstavili koncept “Vision Zero”, ki se med iskanjem parkirnega mesta izogne tudi ostalim avtomobilom in fiksnim oviram.

BMW i3 ima novo vlogo: raziskovalnega vozila z inovativnimi laserskimi senzorji, ki skenirajo okolje. V nevarnosti trka sistem voznika opozori o morebitni nesreči in avtomatično zavre. In to je le majhen delček fascinantne tehnologije. Nepredstavljivo olajša parkiranje v večnadstropnih parkirnih hišah: štirje laserji skenirajo prostor in ustvarijo virtualno sliko nadstropja. S prejetimi informacijami i3 nato izbere prazen prostor in se sam parkira. Parkiranje vključuje normalno in bočno parkiranje.

Najboljši del? Ko odhajate, lahko prikličete avtomobil, da vas počaka na istem mestu, kjer vas je odložil in to z uporabo telefona ali pametne ure. Takšna tehnologija je enostavno nadzemeljska, z njeno pomočjo pa si že lahko predstavljamo, kako bodo v bodoče izgledale parkirne hiše večjih nakupovalnih središč. Nekaj časa bomo vseeno morali počakati, podoben sistem pa verjetno že lahko pričakujemo v prihajajoči G11/G12 seriji 7.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code