Eko sklad Republike Slovenije je sprejel nov sklep, ki bo spremenil marsikaj.

Nakup elektrificiranih avtomobilov, kamor poleg popolnoma električnih avtomobilov, spadajo tudi vsi priključni hibridi BMW, so do sedaj močno spodbujale subvencije Eko sklada Republike Slovenije. Ta je poleg izjemno ugodnega kredita z zgolj 1,3 odstotno obrestno mero, ponujal tudi denarno subvencijo ob nakupu novega vozila, ki je pri nakupu električnega BMW i3 naprimer znašala kar 7.500€, pri nakupu kateregakoli priključnega hibrida znamke BMW pa smo lahko računali na 3.000 € podpore s strani Eko sklada.

Odslej temu ne bo več tako, saj se je Eko sklad odločil, da bo subvencijo za nakup električnega avtomobila zmanjšal za 1.500 €, iz 7.500 € na 6.000 €, kupci priključnih hibridov pa od sedaj naprej ne bodo več upravičeni do subvencije ob nakupu. Tak ukrep so sprejeli zaradi precejšnjega povečanja prodaje tovrstnih avtomobilov, ki se v zadnjih letih v povprečju poveča za več kot 60 odstotkov na leto. S tako rastjo prodaje se bojijo, da bo sredstev prehitro zmanjkalo in tako do subvencij ne bi mogli priti vsi kupci električnih avtomobilov.

Fizično bodo odslej vsi priključno-hibridni modeli, kot so BMW 330e, 530e, X5 xDrive45e, vaše denarnice olajšali za dodatne tri tisočake, ob nakupu električnih avtomobilov kot so BMW i3 ter prihajajoča BMW i4 in iX3, pa bodo le ti dražji za tisočaka in pol.

Znižanje višine subvencij pa ni edini ukrep, ki so ga v novem razpisu predstavili pri Eko skladu. Po novem bo namreč mogoče v istem koraku zaprositi za subvencijo za kredit in za nakup vozila, s čimer bo celoten postopek nekoliko poenostavljen. Podaljšalo se je tudi obdobje v katerem se lahko kupec odloči za nakup testnega električnega avtomobila, saj bo ta po novem znašal devet mesecev od prve registracije vozila, pri čemer pa ga bo moral prodajalec v testni floti tako kot do sedaj obdržati največ šest mesecev.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code