Ker je pač takšno dejstvo, se vam ne zdi? Samodejni menjalniki so prišli na točko, ki je nismo pričakovali...

Bitka med ročnim in samodejnim menjalnikom bi morala biti že zdavnaj končana – zmagovalec je jasen. Samodejni menjalnik je daleč v prednosti zaradi takšnih in drugačnih lastnosti.

V preteklosti bi ljudje lahko oporekali trditvi, da je samodejni menjalnik boljši, saj so bili slednji v preteklosti res manj zanesljivi. Ljudje, ki bi v tistem času trdili, da se hitreje in lažje pokvari bi imeli prav. Avtomobilski proizvajalci so bili v tistem času novi na tem področju, samodejni menjalniki pa so bili močno zaželeni.

Dirkači so bili z ročnim menjalnikom hitrejši in bolj povezani s svojim dirkalnikom. Po besedah mnogih pa samodejni menjalniki takrat niso bili dovolj pametni za večino uporabnikov.

A danes je zgodba povsem drugačna. Menjalniki so dandanes opremljeni z neverjetnimi sistemi, ki sodelujejo z napredno programsko opremo. Prva razlika je, da pri samodejnem menjalniku vozniku ni potrebno skrbeti za sklopko, prav tako pa ne rabi posegati po ročici, saj menjalnik vse opravi sam od sebe, za mnoge najbolj pomembna prednost pa je, da vozilo ne more “crkniti” ob speljevanju. Vozna izkušnja je veliko bolj sproščena in popolna v vozilu s samodejnim menjalnikom.

Omenili smo že, da so samodejni menjalniki v zadnjih letih izredno napredovali. Že osem le smo deležni zares odličnih samodejnih menjalnikov. Prav samodejni menjalnik v vozilih BMW je bil predstavljen leta 2008. Imenuje se ZF 8HP in je bil sprva na voljo le za nekaj vozil, vse skupaj pa se je začelo s serijo 7.

ZF 8HP je vsekakor izvrsten menjalnik, saj je v uporabi še danes. V letu 2018 lahko omenjeni menjalnik najdemo v prav vseh modelih, od serije 1 pa vse do mogočnih vozil z motorji V12. Prava lepota tega menjalnika pa je dejstvo, da ima 8 prestav. Slednje skrbijo za mehak prenos moči in varčnost; novi samodejni menjalnik namreč porabi 11-12 odstotkov manj goriva kot predhodnik, in 15 odstotkov manj kot 5-stopenjski ročni menjalnik.

Seveda pa v športnih avtomobilih marsikoga še vedno bolj razveseli ročni menjalnik, ki mu daje boljši občutek med vožnjo s čimer bi se lahko strinjali. A za vsakdanjo uporabo v mestih in na daljših poteh ter za optimalno porabo bi vsekakor izbrali samodejni menjalnik, ki je vrhunsko izpopolnjen.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code