Avtomobili višjega razreda se sedaj prodajajo z radio frekvenčnimi ključi, ki odklenejo in prižgejo avtomobil z elektronskim daljincem. Posledično ni več fizičnega ključa, ki bi ga vstavili za vžig motorja. Kot boste spoznali v spodnjem posnetku to pomeni, da je kraja BMW postala zelo lahka za tiste bolj tehnološko napredne nepridiprave. “Moj BMW 1M je bil […]

Avtomobili višjega razreda se sedaj prodajajo z radio frekvenčnimi ključi, ki odklenejo in prižgejo avtomobil z elektronskim daljincem. Posledično ni več fizičnega ključa, ki bi ga vstavili za vžig motorja. Kot boste spoznali v spodnjem posnetku to pomeni, da je kraja BMW postala zelo lahka za tiste bolj tehnološko napredne nepridiprave.

“Moj BMW 1M je bil ukraden brez ključev v treh minutah!” To je posnetek 43,000.00 £ vrednega BMW 1M. Nepridipravi so uspeli to narediti z dostopom do diagnostičnega priklopa, ki se nahaja v prostoru za noge, z razbitjem stekla ter uporabo naprave, ki reprogramira novo kodo ključa. Pri BMW si pred problemom zatiskajo oči, čeprav je bilo od marca 2012 samo v Združenem kraljestvu ukradenih več kot 300 avtomobilov.

06bmw750idet2500

Tehnologija napreduje in je uporabljena za varovanje avtomobilov, vendar tatovi to tudi izkoristijo in nas okradejo štirikolesnih lepotcev. Posnetek kraje se je prvič pojavil na YouTube, kraja pa je izgledala nekako takole: tatovi dobijo dostop do vozila, v posnetku je razvidno, da razbijejo okno, uspejo pretentati alarmni senzorski sistem. “RF jammer” oz. blokiranje radijskih frekvenc pa prepreči pravemu lastniku, da bi imel dostop do vozila medtem ko so tatovi na delu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nepridipravi priključijo programski sistem za zamenjavo ključa na avtomobilski OBD oziroma sistem za diagnostiko vozila in hitro reprogramirajo novo kodo ključa. To je možno zato, ker mora biti na voljo možnost zamenjave izgubljenega ali polomljenega ključa in omogočijo garažam brez franšize, da razberejo kode in popravijo avtomobile. Očitno se ta uporabniku prijazna svoboda ni najbolje obrestovala. Ranljivi so prav vsi BMW modeli, od serije 1 do serije X6.

article-0-13F2D0C1000005DC-675_634x460

Vodja odnosov z mediji za BMW Združeno kraljestvo, Galvin Ward pravi: “Boj proti naraščujočemu kriminalu je konstanten izziv za vse izdelovalce avtomobilov. Popularne in zaželjene znamke premium vozil, kot je BMW in njegovi tekmeci so bili vedno glavna tarča. BMW je v vrhu razvoja varnostnih sistemov že dolga leta in se neprestano izpopolnjuje z novimi obrambnimi mehanizmi. Pri BMW tesno delamo z policijo in ostalimi proizvajalci za doseganje najboljše varnosti. Trenutno BMW Group izdelki večinoma presegajo ali pa vsaj dosegajo vsa svetovna zakonodajna merila, kar se tiče varnosti vozil.”

Očitno pač dandanes avtomobilski HiFi sistemi in zabava dobijo več pozornosti pri varovanju, kot samo vozilo.

Posnetek kraje:


Programiranje ključa:

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code