Nemški avtomobilski gigant je obtožen počasnega ukrepanja in obravnave v primeru potencialno usodne napake na kar 1.6 milijona avtomobilih, kar bi morali storiti že oktobra.

BMW se je zavezal, da bo kontaktiral kupce ogroženih vozil, do sedaj pa je opozorilo prejela zgolj polovica lastnikov. Potencialna napaka lahko povzroči, da vnetljiva hladilna tekočina pušča in kaplja na vroč izpušni sistem blizu motorja, kar potencialno lahko povzroči samovžig avtomobila. Zabeleženih je bilo tudi kar nekaj primerov, ko so avtomobili dejansko zagoreli, zato je Južna Koreja celo sprožila večmilijonsko tožbo zoper BMW, kjer jih zopet obtožujejo počasnega ukrepanja in malomarnosti.

Nedavno je britanski poslanec Graham Stringer dejal: “Dejstva so zelo zaskrbljujoča. BMW nima ravno dobre zgodovine pri vpoklicih zaradi varnosti. Pisal bom državnemu komiteju za transport in jih vprašal, kakšne ukrepe nameravajo sprejeti. Le upam lahko, da bodo tudi oni enakega mnenja, da gre za primer, ko so dejansko ogrožena življenja.

BMW je ravno tako tarča kritik, da so tudi lani počasi ukrepali pri drugem vpoklicu in sicer pri 300 tisoč avtomobilih z drugačno napako, ki se je pojavila na sistemu klimatizacije in bi ravno tako lahko povzročila samovžig avtomobila.

Že samo v Veliki Britaniji, naj bi bilo takih avtomobilov kar 268 tisoč, do sedaj pa jih je od oktobra opozorilo prejelo zgolj 130 tisoč, kar ni niti polovica. V svoj zagovor pravijo, da je število kupcev res veliko, zato traja, da po podatkih registracij vse izsledijo. Obenem so tudi dosegli dogovor z agencijo za standarde v vozilih, kako bodo to napako odpravili na vseh vozilih.

Vpoklic vključuje praktično vse modele od serije 1 do serije 7, ter tudi vse SUV-e od X1 do X6. Pravijo, da naj bi bilo izjemno malo možnosti, da se avtomobil dejansko vname, ne morejo pa potrditi, kolikokrat se je tak primer dejansko zgodil. V poletnih mesecih lani smo tudi pri nas zasledili večje število gorečih BMW-jev zato se sprašujemo, kako je z vpoklicem pri nas...

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code