Če se želite zapeljati na kakšnem dirkališču, imate ponavadi na izbiro široko paleto vozil, včasih so na voljo tudi kakšni bolj redki modeli, morda se boste kdaj imeli možnost voziti celo v E92 M3 GTS ali pa E46 M3 CSL. Zelo malo možnosti pa je, da boste kdaj sedeli v legendi vseh legend: BMW M1 Procar.

Vsa vozila, ki so jih uporabljali v Procar prvenstvih so bili zgrajena z enakimi specifikacijami, čeprav njihov izvor ni bil enoten. BS Fabrications so za BMW ekipo ustvarili pet avtomobilov, medtem ko so bili avtomobili za druge konkurente narejeni v Veliki Britaniji in Italiji. Dirkalni model si je zaradi Group 4 tehničnih normativov s standardnim M1 delil le nekaj značilnosti.

Pod pokrovom motorja se namreč skriva močno predelana različica M88 vrstnega šestvaljnika, ki v Procar izvedbi proizvede 476 konjskih moči. Od M1 je prevzet predvsem zunanji izgled, dodan pa je bil spojler, razširjeni so bili blatniki (širši za 28 cm spredaj in 32 zadaj) in dodana aluminijasta platišča. V notranjosti pa ne bomo našli pridiha luksuza, ta je bil zamenjan za varnostno kletko, stekla pa so bila zamenjana za prozorno plastiko. Vse te spremembe so doprinesle do skupne teže, ki znaša le 1,020 kilogramov, ki ga do stotice privedejo v samo 4,4 sekunde.

V spodnjem posnetku se lahko virtualno pridružite vožnji kot sovoznik in poslušate brutalen zvok, ki ga proizvede M1 Procar dirkalnik.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code