Piškotki

Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo na vaš računalnik, ko obiščete razne spletne strani. Piškotke uporabljajo praktično vse spletne strani, zato da vam lahko omogočijo kvalitetno storitev in boljšo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko t.i. sejni piškotki, ki trajajo le za čas ko pregledujete spletišče, in piškotki, ki ostanejo shranjeni na vašem računalniku, tudi ko zapustite spletišče. Ti zadnji so kot omenjeno, ponavadi namenjeni omogočanju boljše uporabniške izkušnje.

Piškotki sami kot taki, ne omogočajo direktne identifikacije uporabnikov spletišč (torej vašega imena ipd.), lahko pa vsebujejo unikatne ključe, s pomočjo katerih se lahko uporabnike razlikuje.

Tudi na portalu BMWBLOG.si uporabljamo piškotke, z namenom da vam lahko ponudimo najboljšo vsebino ter prijetno uporabniško izkušnjo.

Na našem portalu so v uporabi piškotki z našega spletišča, in piškotki zunanjih ponudnikov, kot so YouTube, Facebook, Twitter in oglaševalne agencije, katerih oglase prikazujemo na našem portalu.

Piškotki z našega spletišča so:

  • allowCookies – Piškotek v katerega shranimo vašo odločitev, ali lahko dovolimo uporabo tudi t.i. ne-nujnih piškotkov. Ne nujni piškotki, so piškotki kateri niso nujno pomembni za delovanje naše spletne strani, vendar se na njih zanašajo zunanji ponudniki. Brez dovoljenja se določeni deli strani ne prikazujejo (recimo videi, Facebook vtičniki, kot so Všeč mi je, Facebook novice naše Facebook strani, naše Twitter novice in podobno). V kolikor ste dovolili uporabo omenjenih piškotkov, se ta piškotek shrani za trajanje 1 meseca, v nasprotnem primeru pa se shrani za trajanje 1 ure (ali pa se sploh ne shrani).
  • _spu_box_XXX – Piškotek v katerega se shrani, ali ste videli in zaprli obvestilo, ki se pokaže čez našo spletišče, in vas poziva da všečkate našo Facebook stran, ali prikaže kako drugo sporočilo, kot je kaka nagradna igra katero izvajamo in podobno. Ta piškotek se shrani za trajanje do 1 meseca.
  • comment_author, comment_author_email, comment_author_url – Ti piškotki se nastavijo zgolj v primeru da oddate komentar na našem spletišču. Namen teh piškotkov je olajšati ponovno komentiranje na našem spletišču, saj omogočijo, da vam ni potrebno ponovno vpisovati vaših podatkov ob komentiranju. Trajanje teh piškotkov je malo manj kot eno leto.

Zgoraj omenjeni piškotki se vedno shranijo na vaš računalnik (v kolikor so izpolnjeni omenjeni pogoji). Ti piškotki so pomembni za delovanje portala in so t.i. nujni piškotki.

Statistika obiska (piškotki našega spletišča):

  • _gat, _ga – Piškotka statistike obiska našega portala (Google Analytics). Piškotka ne vsebujeta nobenih identifikacijskih podatkov, ki bi lahko razkrili vašo identiteto, ravno tako tudi ne omogočajo sledenja na drugih spletiščih (torej veljajo le na našem portalu), zato veljajo kot neinvazivni.

Zunanji piškotki:

Kot omenjeno, za prikaz določenih vsebin, kot so videi, vtičniki socialnih omrežij, spletni oglasi in podobno, lahko zunanji ponudniki naložijo piškotke ob uporabi našega portala. Te piškotke lahko uporabljajo za razlikovanje uporabnikov, statistiko itd. Nad temi piškotki, nimamo nadzora, vendar brez njih ne moremo prikazati določenih vsebin.

Central Iprom:

  • UID – Upravljavec s pomočjo piškotka razlikuje med posameznimi napravami, ki zahtevajo dostop do spletnega mesta. Nameni obdelave zbranih podatkov, ki se pridobijo s pomočjo piškotka so štetje prikazov oglasov in omejevanje števila prikazov oglasov. Zbrani podatki ne omogočajo identifikacije uporabnika, in ne vsebujejo nobenega osebnega podatka o uporabniku. Več preberite tukaj.

ADpartner:

  • isp, gnk_g, isp – Piškotki oglaševalne mreže ADpartner d.o.o.

Oglaševalne mreže JON:

  • OAID, *OACAP*, *OACCAP*, *OAZCAP*, OASCAP, OASSCAP, OABLOCK, *OACBLOCK*, *OASZCAP*,*OAZBLOCK* – Piškotki oglaševalne mreže JON (IRV, d.o.o.).

Youtube:

  • visitor_info1_live, pref, geup – Piškotki za ogled Youtube videov, ki vsebujejo vaše nastavitve spletišča youtube in služijo tudi za statistiko ogledov videov ipd.

Twitter:

  • metrics_token – Piškotek Twitter vtičnika na našem spletišču

Facebook:

  • datr, c_user, cms, fr, lu, s, xs, p, presence, act, x_src, sub, _e-0brc-0,… – Piškotki Facebook vsebin in vtičnikov

Contentexchange.me:



Ti t.i. zunanji piškotki, se na vaš računalnik naložijo šele ko/če dovolite shranjevanje piškotkov, in takrat se vam tudi prikažejo vsebine, ki so vam bile prej odstranjene.

Zunanji piškotki (oz. piškotki tretjih oseb), ki so opisani zgoraj, niso nujno vsi piškotki, kateri bi lahko bili naloženi, saj nad njimi nimamo nadzora. Ravno tako tudi ni nujno, da bodo naloženi vsi omenjeni piškotki, saj je odvisno tudi od vaše uporabe zunanjih spletišč.

Za uporabo zunanjih piškotkov ne sprejemamo odgovornosti, saj kot omenjeno, nad njimi nimamo nadzora.

Vedno imate možnost, da piškotke sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. Delovanje spletnega brskalnika lahko spremenite v nastavitvah tako, da računalnik piškotke zavrne ali da prejmete opozorilo, preden se piškotek shrani. Namestitev piškotkov lahko v brskalniku tudi popolnoma preprečite za vse obiskane spletne strani. Piškotke, ki so že shranjeni na vašem računalniku, lahko izbrišete.

Nad piškotki imate vedno nadzor vi v vašem izbranem brskalniku. Spodaj je nekaj povezav, v katerih je opisano, kako lahko piškotke odstranite iz nekaterih popularnejših spletnih brskalnikov:

Zgornje povezave so povezave na zunanje strani, ki se lahko premaknejo, kar bo povzročilo da povezave prenehajo delovati. Povezave so namenjene zgolj za pomoč pri brisanju piškotkov. Točna navodila, se razlikujejo od verzij brskalnika in samih brskalnikov. V kolikor vam zgornje povezave niso v pomoč, predlagamo, da preberete pomoč znotraj vašega brskalnika in tam poskušate najti informacije katere želite.

Za več informacij o piškotkih, brisanju le-teh in o splošnih informacij se obrnite na računalniške strokovnjake, kateri vam bodo znali pomagati.