Ker cene naftnih derivatov po svetu iz dneva v dan naraščajo, vse več potrošnikov začenja razmišljati o prehodu na elektrifikacijo. Kljub dejstvu, da se cene elektrike prav tako vzpenjajo v nebo.

Splošno znanje nam pove, da je električna energija cenejša od bencina ali nafte, zaradi česar so električna vozila cenejša za vožnjo kot vozila z motorjem na notranje zgorevanje. Da bi ugotovil, koliko cenejši so električarji za vožnjo, je CNBC pred kratkim sestavil nekaj grafikonov, ki prikazujejo razlike v stroških vožnje 100 milj (približno 160 kilometrov) s tako električnim vozilom kot vozilom na klasičen pogon.

Vir: BMW Group

Vir: Luka Janežič, BMWBLOG.si

Ameriški portal CNBC je sestavil tri tabele cen treh različnih meritev; nacionalno povprečje, stroški v Bostonu in stroški v San Franciscu. Čeprav je raziskava narejena primarno za ameriški trg, lahko vseeno nekoliko prevedemo situacijo na staro celino. Državno povprečje je treba pridobiti kot izhodiščno analizo stroškov električne energije v primerjavi z naftnimi derivati, medtem ko se zadnji dve mesti uporabljata, ker so njuni stroški električne energije višji zaradi višjih stopenj prodaje električnih vozil.

Ti grafikoni temeljijo na podatkih EPA, ki navajajo, da je povprečno vozilo z motorjem na notranje izgorevanje potrošilo 9,1 litra na 100 kilometrov. Kar bi pomenilo, da s povprečnim vozilom za vožnjo 100 milj (~160 kilometrov) potrebujete približno 14,7 litra bencina. Osnovni nacionalni povprečni stroški vožnje 100 milj, ki temeljijo na teh 14,7 litrih, so se gibali od približno 8,60 USD (7,81 EUR) v letu 2019 do približno 14,00 USD (12,72 EUR) v letu 2022. V Sloveniji pa bi vozniki danes odšteli kar 22,1 EUR. Za isto količino goriva pa bi na bencinskih črpalkah pred desetimi dnevi – pri najvišji ceni bencina od leta 2021 – odšteli 24,3 EUR. Precejšna razlika, kajne?

Da se malce pomirimo, se spomnimo najdražjih kontinentalnih črpalk v Evropi – na Nizozemskem je danes cena bencina že kar 2,345 EUR za liter, kar pomeni, da Nizozemci za 14,7 litra bencina odštejejo že neverjetnih 34,5 EUR oziroma kar 12,4 EUR več kot mi.

Vir: CNBC

Vir: CNBC

Vir: CNBC

Po podatkih EPA je povprečno električno vozilo, prodano leta 2020, uspelo doseči porabo 97 MPGe (ekvivalent milj na galono) oziroma 2,42 litra na 100 kilometrov. Ocena MPGe EPA temelji na tem, kako daleč lahko električno vozilo vozi s 33,7 kWh, saj je to očitno energijski ekvivalent ene galone bencina. Kar pomeni, da z uporabo številke EPA 97 MPGe povprečno električno vozilo potrebuje 34,7 kWh električne energije za vožnjo 100 milj. Po tej stopnji so se povprečni nacionalni stroški za vožnjo električnega vozila 100 milj gibali od približno 4,25 USD (3,86 EUR) leta 2019 do 4,60 USD (4,18 EUR) leta 2022.

Pod črto so stroški “goriva” definitivno na strani električnih vozil, vendar pa moramo v zakup vzeti vzdrževanje baterij oziroma baterijskih sklopov, ter ostalih stroškov vzdrževanje, ki lahko dosežejo astronomske cene. Hkrati pa – vsaj v nekaterih državah – trpi tudi infrastruktura ter pomanjknje (hitrih) električnih polnilnic, ob večjem navalu električnih vozil, bi se celoten sistem lahko hitro sesul.

Vir: CNBC

3 KOMENTARJI

  1. Recimo da bi Slovenci v kratkem kupili 20 000 do 30 000 elektro avtov in se veselo vozili naokoli. Od kje naj nademo polnilna mesta in elektriko za to. V naši občini je samo enih pet počasnih elektro polnilnic kolkr smo jih našteli. Utopija???

  2. Milan….polni se doma, ker je tudi ceneje in le redko kdo naredi dnevno toliko km, da bi moral polniti še nekje drugje. Tiste parkrat na leto ko je fura daljša pa se že najde polnilna postaja in se počaka. Seveda se bo moralo narediti še veliko polnilnih mest, da bo, bi zadoščalo. A začetek elektrifikacije vozil je tu. …
    Urednika bi pa vprašal od kje mu informacija, o enormni ceni vzdrževanja baterij, od kje informacija o ostalih velikih vzdrzevanjih. Pri elektricnem vozilu je ravno obratno…tega skoraj ni.

  3. Jaz kupim takoj električni avtomobil ko bodo potopili vse mega jahte in jahte “zelenih” bogatašev ki samo za delovanje agregatov porabijo več umazanega dizla na dan, kot jaz “prečiščenega dizla” v enem mesecu. Prihodnost je v sintetičnih gorivih in v vodiku in pika.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code