Vprašajte katerokoli skupino avtomobilskih navdušencev, kateri je najboljši športni avtomobil vseh časov in večina bo verjetno dala enak odgovor - McLaren F1 (po mnenju nekaterih, mu lahko konkurira Lexus LFA).

Mojstrovina srednjega motorja Gordona Murrayja že dolgo velja za najboljši vozni stroj vseh časov, zahvaljujoč mučnemu V12 motorju, čistemu krmiljenju in popolnemu ravnovesju podvozja. To je tudi eden najredkejših, edinstvenih in najbolj dragocenih avtomobilov na svetu.

Razlog, zakaj so ljubitelji BMW-ja prav tako navdušeni nad McLarenom F1, je njegov motor. 6,1-litrskega atmosferskega V12 motorja ni zasnoval in izdelal le BMW, ampak njegov glavni mojster je bil Paul Rosche, legendarni inženir, ki stoji za motorji BMW. Ko je Gordon Murray iskal dobavitelje motorjev za F1, je imel zelo posebne zahteve. Nekaj ​​jih je bilo, da je moral biti V12, da je moral biti brez turbopolnilnika in da je moral proizvesti več kot 100 »konjskih moči« na liter prostornine. To je bilo v začetku devetdesetih let velika naloga, vendar sta Rosche in njegova ekipa to storila. Z odliko!

McLaren F1 se zlahka kosa za titulo najdražjega avtomobila na planetu. Tako prefinjen, kot je ta, ki ga je Horatiu Boeriu iz ameriškega BMWBLOG.com ujel na Concorso d’Eleganza Villa d’Este, lahko zlahka zahtevajo 20 milijonov dolarjev. Pravzaprav je Gordon Murray prodal svojega; ne samo, da je 20 milijonov neverjetno mamljiva ponudba, poleg tega prodajo pretehta tudi občutek, ko sediš v tako redkem ter dragocenem avtomobilu… kako lahko uživaš v vožnji, če imaš na skrbi vedno dejstva povezana s to mojstrovino?

Toda sam motor ni bil edini atribut, zaradi česar je McLaren F1 kovan v zvezde. Njegovo podvozje sredinsko nameščenega motorja je bilo in je še vedno mojstrovina, odlikuje ga osrednji voznikov sedež z dvema potniškima sedežema na obeh straneh in nekaj najbolj čistega krmiljenja, ki ga boste kdaj našli v zmogljivem avtomobilu. F1 je absolutna legenda. Verjetno ni avtomobilskega navdušenca, ki ne bi bil absolutno ekstatičen, če bi osebno videl McLaren F1, le redki pa to priložnost sploh kdaj dobijo.

Vir: Horatiu Boeriu, BMWBLOG.comFotograf: Horatiu Boeriu

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code