Novinarji v vsem dobro znani redakciji Top Gear imajo zaradi svojega neizpodbitnega slovesa, uspeha ter svojih izvrstnih zgodb, ves čas polno garažo dolgoročnih testnih avtomobilov, katere lahko testirajo, vozijo ter o njih pišejo več mesecev hkrati. Pa ne samo to, v rokah imajo ključe visoko zmogljivih športnih avtomobilov.

Trije od teh avtomobilov so BMW M440i, Toyota Supra in Mercedes AMG A45S. V tej novi primerjavi avtomobilov, ki sicer niso najbolj primerljivi, saj ne sodijo v isti razred, nastane razprava o kateri je »najboljši«.

Avtomobili se razlikujejo po svoji uporabnosti oziroma prvotnemu namenu ter nenazadnje po moči motorja. BMW M440i je štirivratni kupe, ki poleg hitrosti zagotovi udobje; Toyota Supra je dvosedežni športni avtomobil, ki v ospredje postavi športni občutek. Dočim je Mercedes AMG A45S povsem drugačen, saj gre za petvratno kombilimuzino s pogonom na vsa kolesa in turbobencinskim štirivaljnim motorjem.

Vsi sicer spadajo v splošni okvir »športnih avtomobilov«, vendar kateri izmed trojice je torej najboljši? Najbolj efektiven način, da pridemo do teh ugotovitev, je, da se vpraša tri ljudi, ki s dotičnimi avtomobili že živijo in vsak dan raziskujejo prednosti in pomanjkljivosti vsakega izmed njih.

Konsenz večine novinarjev je, da je BMW M440i bolj ‘pomanjšana’ serija 8 kot pa športna različica serije 3, kar zagotovo škodi ogledu športnemu avtomobilu.

Toyota Supra je dober športni avtomobil; je hitra in izgleda fantastično; vendar se zdi nekoliko preveč površna. Škoda, ker se zdi čudovito zasnovana, a se njena vozna dinamika ne ujema z izstopajočo zasnovo.

Nenazadnje je Mercedes AMG A45 S pravi mali posebnež s trdnim vzmetenjem in nepredvidljivimi voznimi lastnostmi. V slabih vremenskih razmerah je zagotovo najsposobnejši od vseh treh, a je morda za vsakdanjo vožnjo nekoliko preveč »nor«.

Torej, kateri avto je tisti, ki se Top Gear zdi najboljši? Izbrali so stuttgartskega malčka in odločitvi je težko oporekati. BMW M440i je dober avto, vendar je primernejši za udobno križarjenje kot za športno vožnjo in v Supri se ob močnejšem pritisku na plin preprosto ne počutiš dobro. AMG je sicer nekoliko nepredvidljiv, a nenormalno zabaven, razburljiv in poln karakterja.

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code