Dolgo preden je BMW sploh nalepil prvo M značko na produkcijsko vozilo, je ALPINA že izdelovala hitrejše in bolj razburljive 'trojke'.

E21 ALPINA B6 2.8 je prava poslastica; majhen dvovratni kupe, napolnjen z relativno masivnim 2,8-litrskim šestvaljnikom, sposojen iz takratne serije 5, katerega je ALPINA le še izboljšala. Če postavimo ta motor v kontekst osemdesetih let prejšnjega stoletja, se celoten avtomobil sliši nadvse revolucionarno. Mogoče sodobna ‘sestra’ ALPINA B3 BiTurbo v primerjavi z legendo ni tako revolucionaren primerek, vendar je vseeno osupljiv nemški inženirski izdelek.

V tem primerjalnem testu, ki so ga ustvarili pri Top Gear, sploh ne gre za direktno primerjavo dveh precej različnih vozil, temveč se v ospredje postavlja vizija ALPINA Automobiles ter pot, ki so jo v svojih letih ustvarjana prehodili.

Nova ALPINA B3 BiTurbo je neverjeten avtomobil, še posebej v izvedenki Touring, kakršen je tukaj. Za izhodišče uporablja enak S58 motor kot novi BMW M3. ALPINA mu je prizanesla vrsto nadgradenj, kot so: nova turbopolnilnika, nov sesalni kolektor, nov izpušni kolektor, nov hladilnik zraka in nove bate. Torej, čeprav ima podobno moč kot M3, ima več navora in po besedah novinarjev se vozi precej drugače. Medtem ko je motor v M3 izjemno dodelan ter »maničen«, je motor ALPINA gladek in prefinjen, četudi enako močan. ALPINA B3 je prav tako bolj uglajen avtomobil izmed dvojice in se resnično pelje bolje kot katera koli druga serija 3.

Ko vstopiš v staro B6, lahko natančno vidiš, od kod pravzaprav izvira ta prefinjenost. Stari E21 ALPINA B6 2.8 ima zelo podobne lastnosti kot novi B3. Čeprav je očitno veliko manj zmogljiv in uporablja petstopenjski ročni menjalnik, za volanom še vedno prevlada občutek gladke ter udobne vožnje pred ostro športnostjo.

Vsi ljubitelji BMW-ja imamo radi ALPINO in takšna primerjava to tudi dokazuje. Preden je BMW izdeloval avtomobile z najmočnejšo črko na svetu, je ALPINA izdelovala beamerje, ki so bili hitrejši, bolj vznemirljivi, udobnejši in bolj zaokroženi, hkrati pa se s svojim delom do danes niso ustavili ali izgubili. Skladnost znamke je zelo dobrodošla kvaliteta v času, ko se njihov glavni adut – BMW  – tako hitro spreminja.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code