Audi je včeraj ponosno predstavil popolnoma novo generacijo modela Q3, manjšega športnega terenca.

Audi je prvo generacijo modela Q3 predstavil daljnega leta 2006, zato je bila druga generacija, ki jo je predstavil včeraj še kako potrebna. Kot lahko vidimo, se je Audi želel otresti potez prejšne generacije, saj je druga precej bolj agresivna in karakterno začinjena. Morda vse to pomeni, da ima BMW X1 končno poštenega konkurenta?

Audi Q3 tretje generacije povzema nekaj potez iz precej večjega modela Q8. Največ podobnih poteza najdemo na boku, pa tudi sprednja maska ni povsem drugačna. Novi Q3 je za 9,65 centimetrov daljši od prejšne generacije, medosna razdalja pa je daljša za 7,6 centimetrov. To pomeni več prostora za potniek v drugi vrsti in pa večji prtljažnik, ki sedaj meri 647 litrov oziroma največ 1,526 litrov s podrtimi zadnjimi sedeži. BMW X1 ima v osnovi manjši 505 litrski prtljažnik a se lahko poveča na 1,550 litrov. Audi v Q3 predstavlja 12,3-palčni Virtual Cockpit sistem in pa 8,8-palčni (10-palčni zaslon na voljo za doplačilo) zaslon multimedijskega sistema. BMW X1 ima na voljo v osnovi 6,5-palčni zaslon multimedijskega zaslona, paket BMW Navigation Plus pa doda celo 10-palčni zaslon. Spredaj najdemo dva USB vmesnika in serijski Apple CarPlay in Android Auto sistem.  Najbolj zanimiv sistem je morda prav Swarm intelligence, ki omogoča sporazumevanje večih vozil o recimo zastojih, vremenu in podobnih stvareh. BMW v svojih vozilih trenutno še nima podobne tehnologije, najbolj pa se približa s Connected Drive sistemom. Vsekakor ne manjka napredne tehnologije in bogatega spiska asistenčnih sistemov, vredno je izpostaviti napreden sistem elektronskih blažilnikov in šest voznih profilov Auto, Comfort, Dynamic, Offroad, Efficiency in Individual.

Ob začetku prodaje bodo na voljo štirje motorji, trije bencinski in en dizelski. Osnovni 35 TFSI 1,5-litrski bencinar bo razvil 150 konjskih moči, 40 TFSI 2,0-litrski pa 190 konjskih moči. Najbolj zmogljiv bencinar 45 TFSI bo razvil 230 konjskih moči. Dizelski motor 35 TDI bo razvill 150 konjskih moči, pričakujemo pa še zmogljivejšo različico, ki bo razvila 190 konjskih moči.

Kako se vam torej zdi popolnoma novi Audi Q3? V premijskem segmentu manjših športnih terencev, kjer tekmujejo Mercedes-Benz GLA, Volvo XC40, se BMW X1 zdi še kot najbolj zanimiv nasprotnik. Kot se zaenkrat zdi, bo Audi vsekakor dobro premešal štrene vsem konkurentom, saj z modelom Q3 ponuja odličen paket. BMW, je čas za prenovo ali morda celo novo generacijo?

 

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code