M140i vs 840d vs BMW E60 M5 – BMW M5 je še vedno kralj!

0
Carwow se je odločil narediti zanimivo, a nekoliko nenavadno, dirko v pospeševanju med legendarnim BMW E60 M5 in modernima BMW M140i in BMW 840d, kjer je bil glavni cilj videti napredek v tehnologiji in hitrosti avtomobilov.

Ikonski BMW E60 M5 se je tako postavil po boku enemu najhitrejših bavarskih dizlov, ter majhni, ugodni a zelo hitri kombilimuzini. Oba izzivalca uporabljata 3.0 litrske vrstne šestvaljnike. V primeru 840 gre za dizelski šestvaljnik, ki razvije 320 konjskih moči in ima edini v tej skupini xDrive štirikolesni pogon, M140i pa tako vseh svojih 340 konjskih moči, na podlago prenaša zgolj preko zadnjega kolesnega para, kar se pozna še posebej pri dirki v pospeševanju s stoječim štartom.

Ne glede na to koliko moči in turbinih polnilnikov imata sodobna bavarca, že bežen pogled na zmogljivosti BMW E60 M5 izda zmagovalca. Ta namreč iz vgrajenega atmosferskega 5.0 litrskega V10 motorja iztisne preko 500 konjskih moči, kar je z lahkoto dovolj za zmago. Ciljno črto je namreč prečkal po 12.8 sekundah, tri desetinke pred 840d in osem desetink pred majhnim M140i.

Številke seveda ne povejo cele zgodbe saj sta tako M5 kot M140i zaradi ne ravno najbolje posrečenih ‘launch controlov’, nekaj sekund vrtela kolesa v prazno in tako izgubila dragocen čas. To se v primeru M140i vidi v primeru druge dirke z letečim štartom, kjer je kar nekaj časa dejansko držal korak z legendarno ‘uber’ limuzino, seveda dokler ni ta prišla v najvišje območje vrtljajev. Ravno zato je glede na ceno M140i prav nekakšen moralni zmagovalec tega tekmovanja, čeprav ne gre oporekati, da lahko stari E60 M5 novince še vedno lahko nauči nekaj trikov in je nesporni zmagovalec celotne primerjave.

Vir: Carwow

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code