Kar kupci zahtevajo, to proizvajalci ustvarijo. To so enostavna pravila igre, ki jih morajo upoštevati vse znamke, če želijo imeti še naprej uspešno prodajo.

Ker je BMW v letošnjem letu predstavil novo, drugo generacijo svojega športnega terenskega coupeja (ki je od pestega decembra naprodaj tudi v Sloveniji), so se pri Mercedesu odločili, da ne bodo ostali ponovno brez konkurenčnega modela. Tako se je rodil – GLE Coupe.

mercedes-gle-x6

Kaj je prva stvar, ki jo opazimo na Mercedesu GLE? Sumljivo podoben je, ne enemu, ampak celo dvema bavarskima modeloma; manjšemu bratu X4 in večjemu X6. Seveda je nekaj tudi razlik, prednja maska je izrazito Mercedovska, uporablja ogromen kromiran emblem, žarometi pa sledijo oblikovanju ostalih novejših modelov. Zadnje luči nekoliko spominjajo na najnovejši S Coupe, vseeno pa se še posebej na zadku in strani ne moremo izogniti podobnosti F16 X6.

x6-gle-2

Notranjost pa se od bavarcev popolnoma razlikuje. Mercedes-Benz je v potniško kabino vnesel svoje značilne elemente, spodaj “spodrezan” volanski obroč, zaslon, ki je skoraj tablični računalnik in karbonske dodatke. Vprašanje je predvsem, ali bodo takšni dodatki prepričali potencialne stranke konkurenčnega BMW, da presedlajo na GLE Coupe?

zadaj-primerjava-x6-gle

Novi GLE bosta poganjala dva različna bencinska motorja in en dizelski. GLE 350D pod pokrovom skriva 3,0-litrski V6, ki proizvede 261 KM in 620 Nm navora, za tiste, ki želijo bencinarja pa bo na voljo GLE 400 s 337 konjskimi močmi in 480 Nm navora, ter GLE 450 AMG s 372 konjički in 40 Nm navora  več od osnovne bencinske različice. Vse različice bodo opremljene s 4MATIC štirikolesnim pogonskim sistemom, moč pa bo poslana preko 9G-TRONIC 9-stopenjskega samodejnega menjalnika. Če vzamemo v primerjavo F16 X6, ki je ponujen s tremi bencinarji in tremi dizli, najšibkejša dizelska različica X6 xDrive30d iz 3,0-litrskega šestvaljnika izstisne 258 KM in 560 Nm navora. Najmočnejši bencinar pa je seveda, pred kratkim predstavljen BMW X6 M, ki s svojim 4,4-litrskim V8 s 575 konjički in 750 Nm navora ostaja brez konkurence. Vendar tudi zanj ima Mercedes pripravljeno konkurenco: prihaja GLE63, katerega informacije še niso znane, najverjetneje pa ga bo poganjal 4,0-litrski twin-turbo V8, katerega moč se bo gibala okoli 500 KM.

bmw-mercedes-4

Cenik in dimenzije za GLE Coupe še niso razkrite, svetovno premiero pa bo Mercedes doživel na Detroitskem avtomobilskem salonu prihodnji mesec.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code