Mercedes-Benz je predstavil mogočnega malčka. Novi razred A je presenetil in presegel vsa pričakovanja. Med malimi premium avtomobili bo prav gotovo v samem vrhu. Postavlja se vprašanje; mu bo prihajajoči BMW serije 1 kos?

Trenutno je na trgu premium vozil glavni rival novega Mercedes-Benza razreda A Audi A3. Je edina premium kombilimuzina, ki se mu lahko trenutno postavi ob bok. Seveda pa konkurenta pričakujemo tudi iz vrst bavarskega BMW, ki bo predstavil prvič spredaj gnano serijo 1. A prav Mercedes-Benz razreda A bo največji “sovražnik” nove serije 1, ki bo skušala prepričati kupce tega segmenta premium vozil.

Tudi Mercedes-Benz razreda A je spredaj gnan premium malček, ki je povzel povsem nov dizajn znamke Mercedes-Benz, dizajn, ki se bo širil tudi na druge modele. Zelo zaželena je nova tehnologija, predvsem pa povsem nova, napredna notranjost malega nastopača. Prav zaradi zanimivega izgleda, napredne tehnologije in vrhunske notranjosti je razred A trenutno daleč pred vso konkurenco in vodilni v svojem razredu.

bmw-1-series-mercedes-benz-a-class (1)

Zunanjost razreda A je prevzela poteze, ki smo jih do sedaj lahko videli le pri novem razredu CLS, hkrati pa to dejstvo potrjuje, da bo v tej oblikovalski smeri potekala posodobitev celotne Mercedesove flote. Sam dizajn pa je seveda stvar okusa, nekomu ugaja drugemu pač ne. Sami še nismo povsem prepričani glede novega oblikovanja pri konkurenci. Pa vendar, razred A po našem mnenju izgleda boljše kot CLS, verjetno zaradi krajšega pokrova motorja in bolj drznih potez. Iz boka deluje zelo podoben predhodni generaciji, iz profila je pač prepričal že do sedaj. Zadek je bolj nežnih potez in nekakšna izpeljanka zadka iz razreda CLS, ki se dobro poda na manjši razred A.

Prave spremembe pa se dogajajo v notranjosti vozila. Za najcenejši in najmanjši Mercedesov avtomobil je notranjost povsem presegla naša pričakovanja in lahko brez odlašanja rečemo, da gre za najbolj zanimivo, dovršeno in napredno notranjost v razredu. Verjamemo, da so ostali odprtih ust celo pri BMW. Kabina je stilsko dovršena, tehnološko izpopolnjena, izgled pa je zelo modern in vznemirljiv. Notranjost je dejansko izredno podobna tisti v razredu C, E in S, to pa je izredno dobra stvar. Že serijsko je razred A opremljen z dve velikima, na dotik občutljivima zaslonoma, ki sta tehnološko zares napredna in nudita bogate barve. Zračniki v kabini so seveda v že znanem stilu turbin, znotraj le-teh pa so LED svetila, ki poskrbijo za pravi premium izgled. Ko smo že pri LED svetilih; znotraj potniške kabine je ogromno LED ambiente osvetljave, ki si jo lastnik lahko prilagodi povsem po svojem okusu.

bmw-1-series-mercedes-benz-a-class (5)

Kvaliteta gradnje je morda lahko na nekaterih mestih malo slabša kot smo tega vajeni pri drugih Mercedesih, nihče pa ne more zanikati, da notranjost izgleda naravnost izvrstno. Seveda je lahko vsem jasno na kakšne kupce Mercedes-Benz cilja z razredom A. Na mlajšo populacijo seveda.

Razred A prinaša še eno izredno novost; kot prvi bo uporabil novo tehnologijo MBUX, tj. nova tehnologija z umetno inteligenco. Sistem se tako lahko odzove na različne ukaze kot npr. Siri in Alexa. Z besedno zvezo “Hey, Mercedes” aktivirate vašega osebnega asistenta, ki se od uporabnika istočasno tudi uči.

Pod pokrovom motorja bodo lahko trije različni motorji. Pod oznako A200 bo 1,4-litrski turbo štirivaljnik (163 konjskih moči), pod oznako A250 2,0-litrski turbo štirivaljnik (224 konjskih moči), kot edini dizelski predstavnik pa A190d s 116 konjskimi močmi.

Mercedes-Benz je z malim razredom A zadel v polno in pričakovati je, da se bo novinec prodajal zares dobro. Audi in BMW, pripravita se na težek boj!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code