Govorice o prihajajoči BMW F90 M5 se širijo že nekaj časa. Tokratne informacije pa prihajajo iz bolj zaupnih virov in nakazujejo kako zelo zanimiv bo novi BMW M5.

Po navedbah revije Autocar je Hildegard Wortmann, managerka znamke BMW povedala kako bo BMW M5 oblikovala oddelek M, tako kot serija 7 oblikuje prestižni BMW oddelek. Prav tako iz lastnih izkušenj pravi, da je novi BMW M5 fenomenalen avtomobil!

“V tem avtomobilu boste videli v kakšno smer se bo razvijal oddelek BMW M,” je Wortmannova povedala za Autocar. “Vozila sem ga na dirkališču in naj povem, da je izjemen avtomobil. Inženirji so opravili odlično delo. Je naravnost odličen.”

Znano je, da bo nova BMW M5 uporabljala dodelan 4,4-litrski TwinTurbo V8, takšen motor kot ga najdemo v BMW M550i, le da bo M5 razvil kar 600 konjskih moči. Iskreno, BMW nima veliko izbire na področju moči, saj je Alpina že predstavila svoj novi model B5 Biturbo, ki proizvede kar 608 konjskih moči iz istega motorja. Tudi BMW mora zato uporabiti vsaj 600 KM, kar pa ne sme ogroziti vozne dinamike M športnika.

bmw-f90-m5-render (2)

Za prenos mogočne konjenice na cesto bo zadolžen 8-stopenjski ZF samodejni menjalnik, ki bo nadomestil DCT, ki ga sicer uporabljajo vozila M. Razlog za takšno odločitev je velik navor, ki se bo prenašal na vsa štiri kolesa, DCT pa mu najverjetneje ne bi bil kos. Navora naj bi mogočni osemvaljnik razvil kar 700 Nm.

Prav to pa nas privede do naslednje zanimive inovacije – štirikolesnega pogona. Če vam je všeč ali ne, BMW preprosto mora uvesti štirikolesni pogon, saj ga v to sili že konkurenca. A v tolažbo naj dodamo, da bo v načinu M Dynamic vseh 100 odstotkov moči prenesenih na zadnji kolesni par.

Po besedah verodostojnega vira bo prihajajoča M5 najmočnejši in najhitrejši BMW M avtomobil do sedaj, kar niti ni tako zelo presenetljivo. Že M550i, ki ni niti pravi M avtomobil je hitrejši od trenutne M5 F10 in prav tako hiter kot M4 Competition Package. M550i sicer premore 456 konjskih moči in 650 Nm navora, prihajajoči M5 pa bo ponujal kar 600 KM in štirikolesni pogon kar bi moral biti izvrsten recept za odličen avtomobil.

Če bo M5 takšen kot se govori in bo izgledal kot na fotografijah bo vsekakor zadetek v polno!

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code