Nova generacija serije 5 je ugledala luč sveta in to istočasno pomeni spopad s konkurenco. Nov, tehnološko dovršen in vizualno privlačen konkurent prihaja iz Nemčije in sliši na ime Mercedes-Benz razred E. Naj se boj prične!

Poslovne limuzine napredujejo s svetlobno hitrostjo in iz dneva v dan ponujajo novo, naprednejšo, bolj dovršeno tehnologijo in bolj prikupen izgled. Avtomobilski proizvajalci se z ozirom na konkurenco borijo za najvišja mesta in uspešno prodajo svojih modelov. Nedavno predstavljeni Mercedes-Benz razreda E je tako ravnokar dobil svojega konkurenta in zahtevnega tekmeca; novega BMW G30 serije 5!

bmw-5-mercedes-e-zadaj-wm

Mercedes-Benz in BMW veljata za izredno močni nemški znamki. Mercedes-Benz je nedavno svojo popularnost in posledično prodajo krepko podkrepil in se bavarskemu BMW postavil tesneje ob bok. Razred E vsekakor velja za tehnološki presežek, saj je trenutno tehnološko najbolj dovršen avtomobil na svetovnem trgu. Mi si bomo danes ogledali predvsem izgled vozila, ki je elegantno privlačen, a preveč tipično Mercedesov. S tem želim povedati, da od vpeljave novega oblikovnega jezika Mercedes za moje pojme svoje modele vizualno preveč kopira in pretirano ne loči razreda S ali E od manjšega in občutno cenejšega razreda C. Seveda ima problem “neizvirnosti” dandanes marsikateri proizvajalec, pri slednjem pa ne izstopa niti BMW. Je pa res, da je BMW pri novih generacijah seriji 5 in 7 vizualno odmaknil od ostalih, nižje uvrščenih serij.

bmw-5-mercedes-e-spredaj-wm

Ob uradni predstavitvi razreda E je bilo moč opaziti, da je bil Mercedes pri snovanju oblikovno bolj zadržan. Avtomobil je uglajen in neizstopajoč. Ker gre za poslovni razred se tudi nova petica drži bolj uglajenega in prizemljenega izgleda, pa vendar sta sprednja maska in zadek nekoliko bolj drznih oz. agresivno-športnih potez. Potrebno eleganco in umirjenost prejme petica ob pogledu iz profila. Razred E je tudi spredaj in zadaj umirjen ter brez drastičnih izstopanj. Veliko kroma poudarja njegov pravi značaj, s slednjim pa ne zaostaja niti serija 5.

bmw-5-mercedes-e-kabina-wm

V potniški kabini sta napredovala oba, BMW in Mercedes. Kabina uporablja kakovostne materiale ter je ergonomično izredno dobro zasnovana. Tehnološko sta obe na najvišjem nivoju, Mercedes-Benz je namestil kar dva dolga stikajoča LCD zaslona, ki služita kot vozni prikazovalnih ter info-zabavni zaslon. BMW je sicer tudi digitaliziral vozni prikazovalnik, posodobil pa je posebej nameščen info-zabavni zaslon s funkcijo upravljanje z gestami. Eleganco poudarja mehko usnje ter bleščeče površine, hkrati pa zanjo poskrbi tudi z nepotrebnimi gumbi in stikali razmeroma skromna armaturna plošča.

bmw-5-mercedes-e-armaturna-wm

Oba avtomobila sta na zelo visokem vizualnem, dinamičnem in tehnološkem nivoju. Ker smo se tokrat osredotočili le na izgled vozila so mnenja lahko deljenja. Osebni se mi zdi nova serija 5 bolj prepričljiva kar se tiče zunanjosti, saj jo agresivnejše linije napravijo bolj drzno, pa vendar ohranijo potrebno poslovno eleganco in nenastopaštvo. Kot že rečeno se mi zdi Mercedesov dizajn nekoliko “zastarel” oziroma med modeli preveč podoben. Se pa stvar spremeni v notranjosti, kjer se ne morem povsem odločiti za jasnega zmagovalca. Petica je z zadnjo generacijo vsekakor bistveno napredovala in prav tako je tudi razred E. Oba sta prejela elemente svojih večjih bratrancev in se s tem uvrstila med najboljše. Pregovor pravi, da je lepota relativna. Kateremu izmed dveh pa je namenjen vaš glas?

bmw-5-mercedes-e-bok-wm

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Prosimo, vnesite svoje ime

*

code